Śledzie po włosku

śledzie po włosku

I wreszcie przyszła pora na smak, którego byłam ciekawa najbardziej. Śledzie po włosku z śródziemnomorskimi dodatkami.

śledzie po włosku

Tu, podobnie jak w przypadku śledzi piernikowych czy śledzi w occie, musimy je dobrze wymoczyć – nie mogą być zbyt słone ponieważ większość dodatków które dodamy ma również słonawy posmak. 

Ich przygotowanie jest banalnie proste, i tak naprawdę, nie wymaga użycia żadnych dodatkowych sprzętów gospodarstwa domowego poza deską do krojenia i nożem.

Składniki:

  • 3-4 grube filety śledziowe matiasy
  • 6 połówek suszonych pomidorów z oleju
  • 1 łyżeczka marynowanego pieprzu
  • 2 łyżeczki drobnych kaparów
  • 4-5 jabłuszek kaparowych
  • 7 czarnych oliwek dobrej jakości
  • 7 zielonych oliwek dobrej jakości
  • 12 liści świeżej bazylii
  • 2 małe cebule – czerwona i biała
  • olej słonecznikowy lub rzepakowy dobrej jakości

Śledzie kroimy w tym przypadku na 1-2 cm kawałki, przekładamy je warstwowo w słoikach z pokrojonymi dodatkami a całość zalewamy olejem. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej 3-4 dni.

śledzie po włosku

Jeśli macie jakieś swoje sprawdzone przepisy podzielcie się proszę – chętnie wypróbuję kolejne smaki.

Tagi:

Podobne Artykuły

dodał
Poprzedni Wpis Następny Wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

0 udostępnień