Śledzie w occie – ten przepis to taki trochę mój powrót do korzeni, do tego smaku z dzieciństwa, który nie koniecznie mi wtedy odpowiadał. Teraz wzmocniony przyprawami, które lubię nabiera pełniejszego smaku, jest bardziej aromatyczny i wyrazistszy w smaku, a sam śledź jest bardziej sprężysty.
Składniki
- 6-7 filetów śledziowych z soli – 700 g
- 500 g wody
- 150 g octu spirytusowego 10 %
- 1 większa cebula – około 200 g
- przyprawy: 2 łyżeczki cukru; 2 duże listki laurowe; 3 ziarna ziela angielskiego; płaska łyżeczka ziaren gorczycy
Brzmi prosto? Prawda?
W przeciwieństwie do poprzedniego przepisu ryby nie powinny być zbyt długo moczone, wystarczy około 20 min. Powinny one być nieco bardziej słone.
Kroję je na około 4 cm kawałki. Umieszczam naprzemiennie w słoikach wraz z pokrojoną w piórka cebulą. Następnie przygotowuję zalewę. Wodę, ocet oraz przyprawy umieszczam w naczyniu miksującym, podgrzewamy 6 min/80°C/obr. 1/wsteczne. Zalewę następnie studzimy i zalewamy śledzie.
Śledzie w occie są gotowe do zjedzenia już po trzech dniach (najlepsze według mnie są po pięciu dniach). Te śledzie idealnie nadają się jako baza do dania z Cookidoo o którym wspomniałam powyżej „Śledzie w śmietanie i ziemniaki w mundurkach”.
Sprawdźcie też koniecznie moje przepyszne przepisy na śledzie po włosku i cudowne śledzie piernikowe.