Śniadanie

Dział poświęcony śniadaniom z Thermomixa ma pomóc znaleźć idealne inspiracje dla dań, które możemy zaserwować sobie na początek każdego dnia.

Co więcej, moje przepisy są przygotowane w ten sposób, aby Thermomix mógł pomóc nam przygotować wszystkie elementy naszego posiłku, którym rozpoczniemy kolejny dzień. Przy jego pomocy jesteśmy w stanie przygotować wiele opcji na śniadanie z Thermomixa, które staną się naszymi ulubionymi posiłkami. Dodatkowo Thermomix przyśpieszy cały proces i pozwoli nam szybko przygotować posiłek przed wyjściem do szkoły, czy też pracy.

Ciasteczka owsiane Thermomix

ciasteczka-thermomix-2

Ciasteczka owsiane Thermomix to idealna propozycja na zdrową przekąskę, jako śniadanie do pracy czy dla ucznia do śniadaniówki Ciasteczka owsiane pojawiają się u nas w domu bardzo często, zwłaszcza dla tego gdyż zwyczajnie najczęściej mam w domu pod ręką wszystkie składniki potrzebne do ich wykonania. Robię je wtedy gdy mam mało czasu a spodziewam się […]

CZYTAJ DALEJ

Śledzie po włosku

śledzie po włosku

I wreszcie przyszła pora na smak, którego byłam ciekawa najbardziej. Śledzie po włosku z śródziemnomorskimi dodatkami. Tu, podobnie jak w przypadku śledzi piernikowych czy śledzi w occie, musimy je dobrze wymoczyć – nie mogą być zbyt słone ponieważ większość dodatków które dodamy ma również słonawy posmak.  Ich przygotowanie jest banalnie proste, i tak naprawdę, nie […]

CZYTAJ DALEJ

Śledzie w occie 

śledź w occie

Śledzie w occie – ten przepis to taki trochę mój powrót do korzeni, do tego smaku z dzieciństwa, który nie koniecznie mi wtedy odpowiadał. Teraz wzmocniony przyprawami, które lubię nabiera pełniejszego smaku, jest bardziej aromatyczny i wyrazistszy w smaku, a sam śledź jest bardziej sprężysty. Składniki 6-7 filetów śledziowych z soli – 700 g 500 […]

CZYTAJ DALEJ

Śledzie piernikowe

śledzie piernikowe

Na pierwszy ogień poszły śledzie piernikowe w musztardzie i whisky z dodatkiem miodu i korzennych przypraw. To połączenie smaków nie może być złe. Składniki: 3-4 filety śledziowe 20 g musztardy Dijon 20 g miodu 125g szklanki oleju rzepakowego, lnianego lub słonecznikowego 20 g whisky 2 gwiazdki anyżu 4 goździki 4-5 kulek ziela angielskiego 2 owoce […]

CZYTAJ DALEJ

Śledzie świąteczne

Śledzie świąteczne w kilku odsłonach. I pomyśleć, że kiedyś wcale śledzi nie lubiłam. Wynikało to za pewne z jednej prostej przyczyny – nigdy nie jadłam ich inaczej przygotowanych niż tylko w zalewie octowej z cebulą. Widocznie to nie mój smak. Od kilku ładnych lat sama zaczęłam testowanie przeróżnych przepisów Thermomixa, dzięki którym temat śledzi został […]

CZYTAJ DALEJ

Filet z indyka sous-vide przygotowany w Thermomix

Filet z indyka sous-vide Mięso z indyka to idealna odmiana dla tych, którym znudziło się mięso z kurczaka. Jednak ponieważ jest jednym najchudszych mięs łatwo je przesuszyć podczas przygotowywania. Na przeciw temu problemowi wychodzi jedna z moich ulubionych funkcji dodatkowych które posiada Thermomix Tm6 sous -vide. Co to jest sous-vide Najprościej mówiąc jest to gotowanie […]

CZYTAJ DALEJ

Bułki wrocławskie z Thermomixa

Domowe bułki wrocławskie z thermomixa Składniki: 170 g mleka  150 g wody  20 g drożdży świeżych, pokruszonych lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g) 1 łyżeczka cukru  30 g masła, miękkiego 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i bułek 1 ½ łyżeczki soli 1 jajko 1. Drożde pokruszyć i umieścić w naczyniu […]

CZYTAJ DALEJ

Owsianka piernikowa

owsianka piernikowa

Owsianka piernikowa Nowy Rok, a wraz z nim, jak co roku, czas na zmiany, planowanie, postanowienia. Jednym z nich jest motywacja do wdrożenia zdrowszych nawyków żywieniowych na okres dłuższy niż 3 miesiące – jak to u mnie zwykle bywa. Podstawą mojej diety jest 5 posiłków dziennie – do 1500 kcal łącznie. Korzystam w dużej mierzej […]

CZYTAJ DALEJ

Śledzie po skandynawsku

sledzie po skandynawsku

Dziś zdradzę Wam przepis na najlepsze na świecie śledzie po skandynawsku, które już od ładnych paru lat weszły do kanonu tradycyjnych potraw wigilijnych w naszej rodzinie. Struktura śledzia w tej marynarcie jest niezwykle delikatna i sprężysta a sam słodko-kwaśny smak marynaty z korzenną nutką jest obłędny. Składniki na śledzie po skandynawsku: 1 kg solonych płatów […]

CZYTAJ DALEJ

Moja szynka sous-vide z Thermomixa

Moja szynka sous-vide. Sous-vide po francusku znaczy „bez powietrza” i wygląda w ten sposób, że zamarynowane lub po prostu przyprawione mięso pakujemy w woreczek próżniowy z wybranymi dodatkami i następnie gotujemy przez określony czas w kąpieli wodnej o bardzo precyzyjnie ustalonej temperaturze. Składniki: 1 kg szynki 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 ziaren owocu […]

CZYTAJ DALEJ



Śniadanie to podobno najważniejszy posiłek dnia. Idąc za tą tezą warto zadbać by nasze menu było urozmaicone, różnorodne i kreatywne. Śniadania z Thermomix są takie właśnie. Za jego pomocą w parę chwil przygotujesz doskonałe pieczywo, idealną owsiankę czy kaszę manną, placuszki, naleśniki, pasty a nawet wędliny, sałatki czy smoothie. Thermomix często kojarzy się raczej z „garnkiem do gotowania”, grono osób jest więc zdziwione gdy dowiaduje się, że za jego pomocą przygotujemy śniadania dla gości z całego świata. Sami również możemy wyruszyć w kulinarną podróż po świecie przygotowując codziennie śniadanie z Thermomixa inspirowane różnymi częściami globu. Warto wspomnieć tu również o przepysznych drugich śniadaniach z Thermomixa takich jak na przykład musli, batoniki energetyczne, smoothie-bowl, koktajle, granole czy shake.