Owsianka piernikowa

owsianka piernikowa

Owsianka piernikowa

Nowy Rok, a wraz z nim, jak co roku, czas na zmiany, planowanie, postanowienia. Jednym z nich jest motywacja do wdrożenia zdrowszych nawyków żywieniowych na okres dłuższy niż 3 miesiące – jak to u mnie zwykle bywa.

Podstawą mojej diety jest 5 posiłków dziennie – do 1500 kcal łącznie. Korzystam w dużej mierzej z diety rozpisanej dla mnie kilka miesięcy temu przez moją dietetyk, dzięki której utrwaliłam sobie wiele cennych nawyków (regularne picie wody, bilansowanie posiłków, podstawę ich składu i dbanie o różnorodność).

W przeważającej mierze na śniadania króluje u mnie owsianka – moim zdaniem jedno z najszybszych śniadań. Gotowanie płatków owsianych w Thermomixie to tylko parę minut, wystarczy już później tylko dodać ulubione dodatki i pyszne ciepłe śniadanko gotowe.

W diecie nie lubię monotonii, nie lubię powtarzalności przepisów – szukam więc wciąż nowych zaskakujących pomysłów i rozwiązań. Dziś przekopując szuflady znalazłam resztkę mieszanki piernikowej, która została mi z przygotowywania świątecznych pierniczków. Postanowiłam wykorzystać ją do owsianki. To był dobry pomysł – nawet mój starszy syn, który owsianki nie cierpi, zjadł z przyjemnością całą. Więc podzielę się przepisem:)

Owsianka piernikowa – przepis

Składniki na 2 porcje:

150 g gruszki

20 g erytrytolu

80 g płatków owsianych

Banan

łyżeczka przyprawy piernikowej

500 g mleka

Mieszanka orzechów – po 10g na każdą porcję

Sposób przygotowania:

Do naczynia miksującego włożyć gruszkę pokrojoną na ćwiartki – posiekać 3 sec/obr.5, dodać erytrytol (10g) i przyprawę piernikową- odparowywać 5 min/Varoma/obroty wsteczne/obr. 0,5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

Do naczynia miksującego włożyć płatki owsiane, dodać erytrytol (10g) i mleko, podgrzewać 12 min/90°C/obroty wsteczne/obr. 0,5. Przełożyć do 2 misek, udekorować duszonymi gruszkami, bananem i orzechami.

Zapach obłędny!

Tagi: ,

Podobne Artykuły

dodał
Poprzedni Wpis Następny Wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 udostępnień