Antipasti – Papryczki czereśniowe nadziewane serkiem kremowym
Mimo pandemicznych czasów, bądź co bądź, trwa karnawał, a jak karnawał to i przyjęcia. Teraz na pewno są to imprezy organizowane w dużo mniejszym gronie, ale z doświadczenia wiem, że jak impreza to warto zaskoczyć gości za każdym razem innymi daniami. Świetnym rozwiązaniem są antipasti – małe, zgrabne przekąski w stylu śródziemnym, a więc oliwki, sałatka caprese czy właśnie moje ulubione – nadziewane papryczki. Warunek jest jeden – papryczki muszą być jednocześnie lekko pikantne i słodkie – najlepiej nadają się do tego papryczki czereśniowe. Serek, którego używam najczęściej to Philadelfia, ale całkiem fajne są z serem feta lub tofu.
Składniki:
ok. 300 g / lub 30-40 szt papryczek lekko pikantnych małych czereśniowych
200 g serka kremowego np Philadelfia 50 g
pesto (ja dodałam zrobione przez siebie -z rukoli, orzechów i parmezanu)
1 łyżka dowolnych ziół, może być tymianek, bazylia, oregano lub mieszanka prowansalska – wsypuję je na samym końcu do słoiczków
100 ml octu winnego białego
200 ml wody
5 łyżek cukru
1 łyżeczka soli
2 liście laurowe
3 kuleczki ziela angielskiego
olej lub oliwa w ilości do całkowitego przykrycia papryczek – u mnie na dwa słoiki wyszło ok. pół litra oleju.
Papryczki umyłam, nożykiem nacięłam wokół szypułki i małą łyżeczką wydrążyłam ze środka wszystkie pestki.
W thermomixie zagotowałam wodę z octem, cukrem, solą, zielem angielskim i liśćmi laurowymi a następnie wrzuciłam papryczki i gotowałam je ok. 5-8 minut. (oczywiście można to zrobić w garnku). Odsączyłam i lekko ostudziłam. Małą łyżeczką napełniałam wnętrze papryczek odrobiną pesto przykrywając resztę serkiem Philadelfia. Następnie delikatnie układałam nadziane papryczki starając się nie pobrudzić ścianek słoja i nie ugniatać papryk. Posypałam ulubionymi ziołami i zalałam olejem. Odstawiłam do lodówki. Można je przechowywać maxymalnie do kilku dni gdyż zalane są zimnym olejem i niepasteryzowane.
Jeśli chcielibyście zrobić zimową wersję i przechowywać je dłużej należałoby zalać je mocno nagrzanym olejem.
Na cookidoo znajdziecie więcej ciekawych propozycji na przekąski idealne na małe i duże przyjęcia rodzinne, podrzucam też parę najczęściej pojawiających się przekąsek u nas w domu.