Chleb domowy – o chlebie słów kilka

chleb

Chleb domowy – kto nie lubi zapachu świeżo upieczonego chleba unoszącego się w kuchni? Pyszny, świeży zapach to nie jedyne korzyści płynące z samodzielnego wypieku. Nie można tu więc pominąć korzyści zdrowotnych i oszczędnościowych wynikających z pieczenia chleba od podstaw. Pozostając w izolacji spowodowanej pandemią koronawirusa, wielu z nas postanowiło zmierzyć się z tematem wypieku chleba domowego. Na platformie Cookidoo znajdziecie wiele przepisów na pyszne pieczywo, które bez trudu przygotujecie w urządzeniu Thermomix, ale Odsyłam Was również do moich dwóch ulubionych przepisów na idealny chleb domowy – chleb Pani Sławki i chleb rudnicki.

Poniżej przedstawię kilka wskazówek pozwalających poznać sekret idealnie wyrobionego ciasta, gotowego do użycia w mgnieniu oka – Thermomix sprawia, że ​​jest to jeszcze łatwiejsze, mniej kłopotliwe i bez bałaganu.

Idealną temperaturę do aktywacji drożdży osiągniemy podgrzewając je z wodą (i łyżeczką cukru) o temperaturze 37°C przez 2 minuty.
Kolejnym składnikiem, będącym podstawą niemalże każdego chleba domowego jest mąka. Wybór mąki determinuje smak chleba, jego wygląd i trwałość. By nasz chleb był smaczny najłatwiej skorzystać z mąki pszennej lub żytniej lub miksu ich obu. Warto zwrócić uwagę, by była to mąka o wysokim typie, w przypadku mąki pszennej jest to typ 650.
Aby ciasto wyrosło prawidłowo i było pulchne po wyrobieniu przechowuj je w cieple, optymalna temperatura to 24°C do 28°C. Unikaj wyrastania w bezpośrednim świetle słonecznym, ponieważ może to uszkodzić drożdże. Jeśli się spieszysz lub w pokoju jest trochę zimno, spróbuj wyhodować ciasto w misce umieszczonej nad garnkiem wypełnionym ciepłą wodą.
Równie pyszny, a niektórzy twierdzą że nawet lepszy od drożdżowego, jest chleb wyrastający na naturalnym zakwasie, szczególnie żytnim razowy. Chleby na zakwasie zawierają dobroczynny błonnik, który oprócz tego, że zmniejsza wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów, to jeszcze poprawia przemianę materii, dlatego wbrew powszechnym opiniom nie tuczą. Na pewno wymaga on od nas poświęcenia nieco więcej czasu, odpłaca się jednak pysznym smakiem, niepowtarzalnym zapachem i dłużej utrzymującą się świeżością.
Drożdże najbardziej pasują do pieczywa pszennego, zaś zakwas do żytniego.
Aby sprawdzić, czy chleb jest upieczony, stuknij go delikatnie w spód. Jeśli brzmi głucho, chleb jest upieczony i gotowy do spożycia. Po pieczeniu chleb musi odparować. Drożdżowy stygnie około 4 godz., na zakwasie 12 godz.

Wskazówki, pomagające przygotować idealny chleb domowy….

Czy wiesz jak sprawdzić czy Twoje ciasto na chleb domowy zostało wystarczająco ugniecione? Złap za kawałek ciasta opuszkami palców i rozciągnij je – jeśli się urywa do wytworzenia tak zwanej siatki glutenowej jeszcze daleka droga, jeśli tworzy się z ciasta taka niby błonka, która wraz z rozciąganiem staje się coraz cieńsza, przezroczysta mamy piękną siatkę glutenową i dobrze wyrobione ciasto. To właśnie ta elastyczność glutenu pozwala na wzrost ciasta bez rozlewania się na boki, pozwala mieć w chlebie piękne dziury. Jeśli się rozerwie, ciasto może wymagać dłuższego zagniatania. Nie ulegaj pokusie, aby podsypywać ciasto dodatkową mąką, jeśli jest trochę lepkie. Dodanie większej ilości mąki oznacza cięższy bochenek i w rezultacie kruszący się chleb. Gdy ciasto wyrośnie, aby sprawdzić, czy jest gotowe do pieczenia, delikatnie naciśnij je palcem. Kiedy zagłębienie natychmiast się zasklepia – można skończyć wyrabianie.

Czy wiesz, że aby przygotować swój chleb domowy możesz samodzielnie zmielić ziarna pszenicy, orkiszu lub żyta na mąkę? Aby to zrobić wystarczy wsypać 250 g ziaren do naczynia miksującego Thermomix – zmielić 1 min/obr. 10. Dodatkowy trick, który warto znać to dołożenie do piekarnika kostek lodu, bądź wylanie na blachę do pieczenia szklanki wody, ewentualne spryskanie drzwiczek i ścianek piekarnika wodą. Wszystkie te zabiegi mają na celu wytworzenie pary podczas pieczenia, która umożliwia lepsze wyrastanie chleba domowego, a także zapewnia bardziej chrupiącą skórkę.

Akcesoria niezbędne do przygotowania chleba domowego….

No dobrze, ale w czym najlepiej piec chleb domowy, żeby wyrósł idealnie, nie przywierał do naczynia, miał ładny kształt? 

Naczynia do wypieku chleba mogą być przeróżne: keksówka, brytfanna, szkło żaroodporne, a nawet garnek (chleb z gara).

Keksówka –  jeśli pokryta jest powłoką non-stick, nie musi być smarowana przed pieczeniem chleba, jeśli jednak jest to keksówka bez powłoki, lepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia lub natłuścić. 

Ciekawym rozwiązaniem są keksówki silikonowe, na tyle elastyczne, że z łatwością można wyjąć z nich upieczony chleb. Ja za nimi nie przepadam – chleb zamiast wyrastać w nich w górę najczęściej rozlewa się na boki, tworząc „brzydki” kształt bochenka.

Garnek żeliwny – (lub brytfanna żeliwna) sprawdzi się świetnie w piekarniku, jeśli tylko w całości wykonany jest z żeliwa, plastikowe uchwyty nie nadają się do pieczenia.

Ta sama reguła dotyczy pieczenia chleba domowego w garnku, należy pamiętać, że w piekarniku nie umieszczamy garnków z elementami plastikowymi na uchwytach bądź na pokrywie garnka.

Świeżość chleba domowego….

Jak przedłużyć świeżość chleba? Najczęściej marnowanym produktem w polskich domach jest właśnie pieczywo. Chleb i bułki wyrzuca blisko 62% konsumentów. Dzięki Thermomixowi ususzone bułki z łatwością przemienić możemy na bułkę tartą- wystarczy ok. 100g bułki umieścić w naczyniu miksującym i rozdrobnić 13-15 s/obr. 7.

Jak przechowywać pieczywo? Po pierwsze, bardzo ważne, nie używaj plastikowych worków, przede wszystkim dlatego że w nich pieczywo szybko zaczyna pleśnieć. Chleb domowy najlepiej przechowywać:

  • w papierowej torbie,
  • chlebaku, który zatrzyma przepływ powietrza wokół chleba, ale nadal trochę oddycha lub
  • woreczku z tkaniny np. lnianej.

Jeżeli chcesz przedłużyć świeżość pieczywa, możesz zamrozić jego nadmiar. jeżeli chcesz zapobiec jego wysychaniu możesz włożyć do worka skórkę z jabłka.

Czy któraś z tych wskazówek okazała się dla Was pomocna? Dajcie znać w komentarzach pod spodem! Bardzo chciałabym usłyszeć to od Was.

Tagi:

Podobne Artykuły

dodał
Poprzedni Wpis Następny Wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

0 udostępnień