Aktualnie przeglądasz: Przepisy

Filet z indyka sous-vide przygotowany w Thermomix

Filet z indyka sous-vide Mięso z indyka to idealna odmiana dla tych, którym znudziło się mięso z kurczaka. Jednak ponieważ jest jednym najchudszych mięs łatwo je przesuszyć podczas przygotowywania. Na przeciw temu problemowi wychodzi jedna z moich ulubionych funkcji dodatkowych które posiada Thermomix Tm6 sous -vide. Co to jest sous-vide Najprościej mówiąc jest to gotowanie […]

CZYTAJ DALEJ

Ayran z Thermomixa

Ayran z Thermomixa. Ręka do góry kto wie co to Ayran? Chyba wstyd się przyznać, ale ja tak naprawdę po raz pierwszy poznałam jego smak w budce z tureckim kebabem. Później piłam go również w Bułgarii. Jest to napój pochodzący z Turcji napój, który w składzie zawiera tylko jogurt, wodę i sól. Ma bardzo przyjemny, […]

CZYTAJ DALEJ

Fit sosy z Thermomixa

zdrowe sosy

Fit sosy z thermomixa Pozostając nadal w temacie odchudzania przychodzę dziś z propozycją sosów, które nie zwiększając znacząco kaloryki dań, sprawiają że fit obiady są bardziej atrakcyjne. Na pewno nie raz spotkaliście się z dietami, w których mieliście zaproponowane same warzywa, kasze i np. pierś z kurczaka – niby wszystko dobre, smaczne ale jakieś takie […]

CZYTAJ DALEJ

Śniadania z Thermomixa

pasta

Śniadania z Thermomixa. Często zdarza mi się słyszeć zdanie – „Thermomix? to ten garnek od gotowania?” No tak Thermomix gotuje, ale wiele osób, które nigdy nie miały okazji z nim obcować nie wie jak wspaniałym pomocnikiem okazuje się Thermomix w kwestii związanej z przygotowaniem śniadań czy kolacji. Dziś skupię się na potrawach, które szczególnie często […]

CZYTAJ DALEJ

Gruszki sous-vide z thermomixa

gruszka sous vide

Gruszki sous-vide z thermomixa Gruszki sous-vide z thermomixa są jednym z moich ulubionych deserów przyrządzanych w tym urządzeniu. Sous-vide (fr. „w próżni”) to technika przyrządzania potraw polegająca na gotowaniu produktów spożywczych w niskich temperaturach, w kąpieli wodnej w woreczkach próżniowych. Tą metodą przygotowuję najczęściej wędliny lub steki, ale zdarza mi się też przygotowywać ryby lub […]

CZYTAJ DALEJ

PAŃCZKRAUT / CIAPKAPUSTA z Thermomixa

ciapek kapusta thermomix

Pańczkrautem nazywana jest gotowana kapusta kiszona wymieszana z tłuczonymi ziemniakami. W niektórych regionach Śląska zwana też pańćkrautem, kartofelkrautem, ciapkrautem lub ciaper kapustą. PAŃCZKRAUT / CIAPKAPUSTA z Thermomixa przepis na 4 porcje: 500 g ziemniaków, 80g marchewki, 500 g kiszonej kapusty, 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub kostka rosołowa, 30 g oleju, 20 […]

CZYTAJ DALEJ

Bułki wrocławskie z Thermomixa

Domowe bułki wrocławskie z thermomixa Składniki: 170 g mleka  150 g wody  20 g drożdży świeżych, pokruszonych lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g) 1 łyżeczka cukru  30 g masła, miękkiego 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i bułek 1 ½ łyżeczki soli 1. Drożde pokruszyć i umieścić w naczyniu miksującym. Zalać […]

CZYTAJ DALEJ

Gulasz pomidorowy z makaronem i kurczakiem

gulasz z makaronem

Gulasz pomidorowy z makaronem i kurczakiem na diecie? Utarł się schemat, że osoby będące na diecie nie powinny spożywać makaronu, że makaron tuczy i w ogóle, że kompletnie nie sprzyja odchudzaniu. To dlaczego przeciętny Włoch zjada 26kg makaronu rocznie? Ich sekret tkwi tylko i wyłącznie w umiarze. We Włoszech spożywa się około 60 gramów (suchego […]

CZYTAJ DALEJ

Owsianka piernikowa

owsianka piernikowa

Owsianka piernikowa Nowy Rok, a wraz z nim, jak co roku, czas na zmiany, planowanie, postanowienia. Jednym z nich jest motywacja do wdrożenia zdrowszych nawyków żywieniowych na okres dłuższy niż 3 miesiące – jak to u mnie zwykle bywa. Podstawą mojej diety jest 5 posiłków dziennie – do 1500 kcal łącznie. Korzystam w dużej mierzej […]

CZYTAJ DALEJ

Śledzie po skandynawsku

sledzie po skandynawsku

Dziś zdradzę Wam przepis na najlepsze na świecie śledzie po skandynawsku, które już od ładnych paru lat weszły do kanonu tradycyjnych potraw wigilijnych w naszej rodzinie. Struktura śledzia w tej marynarcie jest niezwykle delikatna i sprężysta a sam słodko-kwaśny smak marynaty z korzenną nutką jest obłędny. Składniki na śledzie po skandynawsku: 1 kg solonych płatów […]

CZYTAJ DALEJ