Aktualnie przeglądasz: Przepisy

Śledzie po włosku

śledzie po włosku

I wreszcie przyszła pora na smak, którego byłam ciekawa najbardziej. Śledzie po włosku z śródziemnomorskimi dodatkami. Tu, podobnie jak w przypadku śledzi piernikowych czy śledzi w occie, musimy je dobrze wymoczyć – nie mogą być zbyt słone ponieważ większość dodatków które dodamy ma również słonawy posmak.  Ich przygotowanie jest banalnie proste, i tak naprawdę, nie […]

CZYTAJ DALEJ

Śledzie w occie 

śledź w occie

Śledzie w occie – ten przepis to taki trochę mój powrót do korzeni, do tego smaku z dzieciństwa, który nie koniecznie mi wtedy odpowiadał. Teraz wzmocniony przyprawami, które lubię nabiera pełniejszego smaku, jest bardziej aromatyczny i wyrazistszy w smaku, a sam śledź jest bardziej sprężysty. Składniki 6-7 filetów śledziowych z soli – 700 g 500 […]

CZYTAJ DALEJ

Śledzie piernikowe

śledzie piernikowe

Na pierwszy ogień poszły śledzie piernikowe w musztardzie i whisky z dodatkiem miodu i korzennych przypraw. To połączenie smaków nie może być złe. Składniki: 3-4 filety śledziowe 20 g musztardy Dijon 20 g miodu 125g szklanki oleju rzepakowego, lnianego lub słonecznikowego 20 g whisky 2 gwiazdki anyżu 4 goździki 4-5 kulek ziela angielskiego 2 owoce […]

CZYTAJ DALEJ

Śledzie świąteczne

Śledzie świąteczne w kilku odsłonach. I pomyśleć, że kiedyś wcale śledzi nie lubiłam. Wynikało to za pewne z jednej prostej przyczyny – nigdy nie jadłam ich inaczej przygotowanych niż tylko w zalewie octowej z cebulą. Widocznie to nie mój smak. Od kilku ładnych lat sama zaczęłam testowanie przeróżnych przepisów, dzięki którym temat śledzi został dla […]

CZYTAJ DALEJ

Filet z indyka sous-vide przygotowany w Thermomix

Filet z indyka sous-vide Mięso z indyka to idealna odmiana dla tych, którym znudziło się mięso z kurczaka. Jednak ponieważ jest jednym najchudszych mięs łatwo je przesuszyć podczas przygotowywania. Na przeciw temu problemowi wychodzi jedna z moich ulubionych funkcji dodatkowych które posiada Thermomix Tm6 sous -vide. Co to jest sous-vide Najprościej mówiąc jest to gotowanie […]

CZYTAJ DALEJ

Ayran z Thermomixa

Ayran z Thermomixa. Ręka do góry kto wie co to Ayran? Chyba wstyd się przyznać, ale ja tak naprawdę po raz pierwszy poznałam jego smak w budce z tureckim kebabem. Później piłam go również w Bułgarii. Jest to napój pochodzący z Turcji napój, który w składzie zawiera tylko jogurt, wodę i sól. Ma bardzo przyjemny, […]

CZYTAJ DALEJ

Fit sosy z Thermomixa

zdrowe sosy

Fit sosy z thermomixa Pozostając nadal w temacie odchudzania przychodzę dziś z propozycją sosów, które nie zwiększając znacząco kaloryki dań, sprawiają że fit obiady są bardziej atrakcyjne. Na pewno nie raz spotkaliście się z dietami, w których mieliście zaproponowane same warzywa, kasze i np. pierś z kurczaka – niby wszystko dobre, smaczne ale jakieś takie […]

CZYTAJ DALEJ

Gruszki sous-vide z thermomixa

gruszka sous vide

Gruszki sous-vide z thermomixa Gruszki sous-vide z thermomixa są jednym z moich ulubionych deserów przyrządzanych w tym urządzeniu. Sous-vide (fr. „w próżni”) to technika przyrządzania potraw polegająca na gotowaniu produktów spożywczych w niskich temperaturach, w kąpieli wodnej w woreczkach próżniowych. Tą metodą przygotowuję najczęściej wędliny lub steki, ale zdarza mi się też przygotowywać ryby lub […]

CZYTAJ DALEJ

PAŃCZKRAUT / CIAPKAPUSTA z Thermomixa

ciapek kapusta thermomix

Pańczkrautem nazywana jest gotowana kapusta kiszona wymieszana z tłuczonymi ziemniakami. W niektórych regionach Śląska zwana też pańćkrautem, kartofelkrautem, ciapkrautem lub ciaper kapustą. PAŃCZKRAUT / CIAPKAPUSTA z Thermomixa przepis na 4 porcje: 500 g ziemniaków, 80g marchewki, 500 g kiszonej kapusty, 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub kostka rosołowa, 30 g oleju, 20 […]

CZYTAJ DALEJ

Bułki wrocławskie z Thermomixa

Domowe bułki wrocławskie z thermomixa Składniki: 170 g mleka  150 g wody  20 g drożdży świeżych, pokruszonych lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g) 1 łyżeczka cukru  30 g masła, miękkiego 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i bułek 1 ½ łyżeczki soli 1. Drożde pokruszyć i umieścić w naczyniu miksującym. Zalać […]

CZYTAJ DALEJ