Śledzie piernikowe

śledzie piernikowe

Na pierwszy ogień poszły śledzie piernikowe w musztardzie i whisky z dodatkiem miodu i korzennych przypraw. To połączenie smaków nie może być złe.

śledzie piernikowe

Składniki:

  • 3-4 filety śledziowe
  • 20 g musztardy Dijon
  • 20 g miodu
  • 125g szklanki oleju rzepakowego, lnianego lub słonecznikowego
  • 20 g whisky
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 4 goździki
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • 2 owoce zielonego kardamonu
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki ziaren kolendry
  • ½ łyżeczki czarnego lub kolorowego pieprzu ziarnistego
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej mielonej

Nie muszę wspominać, że podstawą wszystkich moich przepisów są śledzie najlepszej jakości. Kupione w prawdziwym sklepie rybnym, jaki pewnie macie w każdym większym mieście. Przygotowania zaczynamy od spróbowania jaki jest stopień zasolenia ryby. Jeśli są bardzo mocno słone należy je (po obowiązkowym płukaniu w zimnej wodzie) moczyć – nawet całą noc w wodzie lub wodzie z mlekiem. 

śledzie piernikowe

Przygotowanie

Ja śledzie zawsze kroję na kawałki ok 3-4 cm. Umieszczam w czystym, wyparzonym słoiku.

Do naczynia miksującego dodaję anyż, goździki, ziele, kardamon, kolendrę, i pieprz – całość prażę 3 min/120°C/obr. 1. Mielę je  10 s/obr. 8. Dodaję musztardę, miód, whisky, olej, imbir, cynamon i gałkę muszkatołową. Podgrzewamy 6 min/80°C/obr. 1 następnie zalewę kompletnie studzimy, zalewamy śledzie i odstawiamy na minimum 3-4 dni. Przyprawy i piernikowa zalewa opadną, olej uniesie się ku górze. To całkowicie naturalne, przed podaniem więc warto je ponownie przemieszać. 

Same piernikowe śledzie są wyborne. Ale można też jeszcze wzmocnić ich smak oraz uatrakcyjnić samą propozycję podania. Do wykwintnego podania będziemy potrzebować:

  • 3-4 pierniczki bez czekolady i nadzienia
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżka drobno posiekanego kandyzowanego imbiru, skórki z cytryny lub pomarańczy

Pierniczki rozdrabniamy w Thermomixie 20 s/obr. 10. Na suchej patelni podprażamy migdały. Dodajemy do nich pokruszone pierniczki. Obsypujemy taką ciepłą mieszanką śledzia, a wierzch posypujemy dodatkowo drobno pokrojonymi kandyzowanymi owocami – brzmi i smakuje bosko, prawda?!

Sprawdź moje pozostałe pomysły na pyszne śledzie – piernikowe i w occie czy moje ulubione śledzie po skandynawsku.

Tagi:

Podobne Artykuły

dodał
Poprzedni Wpis Następny Wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 udostępnień