Moja szynka sous-vide z Thermomixa

Moja szynka sous-vide.

szynka sous-vide

Sous-vide po francusku znaczy „bez powietrza” i wygląda w ten sposób, że zamarynowane lub po prostu przyprawione mięso pakujemy w woreczek próżniowy z wybranymi dodatkami i następnie gotujemy przez określony czas w kąpieli wodnej o bardzo precyzyjnie ustalonej temperaturze.

Składniki:

1 kg szynki

3 ząbki czosnku

2 liście laurowe

5 ziaren owocu jałowca

Szynkę wcześniej pekluję – do obliczenia ilości peklosoli zawsze posiłkuje się kalkulatorem: https://www.wedlinydomowe.pl/dla…/1780-super-kalkulator (wpisujemy tam ilość mięsa w kg oraz wybieramy ilość dni, którą chcemy przeznaczyć na peklowanie wędliny). Ja peklowalam 10 dni – 45 g peklosoli. Po tym czasie umieściłam szynkę wraz z przyprawami w woreczku próżniowym. Gotowałam metoda sous-vide 6 godzin w temp 59 stopni Celsjusza. Do przygotowania wędlin tą metodą doskonale sprawdza się Thermomix, ale można również posłużyć się garnkiem, najlepiej że stali nierdzewnej, i za pomocą termometra pilnować odpowiedniej temperatury. (W przypadku Thermomixa zadanie jest mocno ułatwione – mięso umieściłam w urządzeniu ok 22-giej godz, ustawiłam czas i temperaturę – po 6 godzinach gdy wstałam rano wszystko było gotowe:)

Moja Szynka sous-vide przygotowana w ten sposób jest bardziej delikatna, soczysta. Struktura mięsa pozostaje nienaruszona. Naturalne soki z całym dobrodziejstwem smaków i składników są zatrzymane w mięsie.

A do takiej domowej szyneczki idealnie pasuje samodzielnie zrobiony aromatyczny chleb rudnicki.

szynka sous-vide

Do przygotowania szynki metodą sous-vide przydaje się zgrzewarka i woreczki przeznaczone do kontaktu z żywnością. Jeśli jednak nie macie zgrzewarki sprawdzą się też zwykłe woreczki z zamykaniem strunowym – poprzez zanurzenie worka w wodzie.

W przypadku przygotowywania większych porcji szynki przyda się do urządzenia Thermomix osłona noża miksującego, jeśli jednak jej nie macie – szynkę można umieścić w koszyczku. Ważne by cała szynka zanurzona była pod wodą.

Gorąco zachęcam was do przygotowania swojej wędlinki na święta.

Podobne Artykuły

dodał
Poprzedni Wpis Następny Wpis

Komentarze

    • Basia
    • 16 sierpnia 2021
    Odpowiedz

    Pyszna szynka, naprawdę warto wykonać ją z tego przepisu.

    • Ania
    • 17 grudnia 2022
    Odpowiedz

    Ile wody Pani nalała do thermomixa?

      • Iwona
      • 17 grudnia 2022
      Odpowiedz

      Tak, żeby przykryło szynkę. Natomiast nie może przekraczać górnej granicy.

    • Agnieszka
    • 5 stycznia 2024
    Odpowiedz

    A czy szynkę wkładała Pani do koszyczka TM czy bezposrednio do garnka?

      • Iwona
      • 6 stycznia 2024
      Odpowiedz

      Jeśli się zmieści to można do koszyczka, natomiast ja używam osłony noża – wejdzie większy kawał mięcha;). Pozdrawiam.

    • Katarzyna
    • 18 marca 2024
    Odpowiedz

    Może być z osłoną 2.0 ?

      • Iwona
      • 18 marca 2024
      Odpowiedz

      Jak najbardziej.

    • Katarzyna
    • 18 marca 2024
    Odpowiedz

    Może być z osłoną 2.0 czy rozerwie worek podczas gotowania ?

      • Iwona
      • 18 marca 2024
      Odpowiedz

      Może być. Nic nie powinno się stać. Pozdrawiam, Iwona.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 udostępnień