Domowe bułki wrocławskie z thermomixa
Składniki:
- 170 g mleka
- 150 g wody
- 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g) - 1 łyżeczka cukru
- 30 g masła, miękkiego
- 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i bułek
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 jajko
Chcesz poznać urządzenie Thermomix? Masz pytanie o najnowszą ofertę Vorwerk? Kontakt 509-285-071.
1. Drożde pokruszyć i umieścić w naczyniu miksującym. Zalać 2 łyżkami letniego mleka i dodać cukier. Całość wymieszać 3min/obr2 (tak aby zaczyn spienił się). Odczekac ok 15 min aż zaczyn podwoi swoją objętość
2. Dodać mąkę, sól, miękkie masło, roztrzepane jajko, wodę i mleko – 4min/
3. Ciasto przełozyć do miski, przykryć sciereczką odstawić w ciepłe miejsce na ok 45min. (aż ciasto podwoi swoją objętość)
4.Z wyrośnietego ciasta uformować bułeczki ( wielkość według uznania – mi wychodzi ok 8 bułek dość sporej wielkości), obtoczyć delikatnie w mące – ułożyć na papierze do pieczenia na blasze, przykryc sciereczka i odczekac 10min. Gdy bulki wyrosną naciąć na każdej z nich dość głęboki rowek
5. Wstawić bułki na blasze do wczesniej nagrzanego do 200st piekarnika, piec ok 15-20 min aż się zarumienią.
Po wystygnięciu – można konsumować ze smakiem
Jedne z najlepszych bułek jakie przygotowywałem w thermomixie. Naprawdę warto spróbować.
Bułki petarda. Lepsze niż z piekarni a najważniejsze, że wiem co jem.
No to muszę spróbować 😊
W opisie jest aby dodać roztrzepanie jajko, ale nie ma go wymienionego w składnikach.
Bardzo dziękuję za czujność, przepis na stronie zostanie poprawiony. Jajko należy dodać w pkt. 2 wg instrukcji na stronie. Pozdrawiam.
Jest jako ostatnia pozycja 🙂
Tak jako ostatnia na spisie produktów, natomiast w pkt. 2 w opisie jak przygotować. Pozdrawiam 😉
Najlepsze bułki na świecie nawet córce która jest mega wybredna posmakowaly tak że ciagle o nie prosi ! Idealne dla dzieci i nie tylko ! znikają w mgnieniu oka 🙂
W przepisie w pewnym momencie pisze Pani o roztrzepanym jajku, a wcześniej nie widzę go w składnikach. Podobnie w przepisie na cookidoo nie ma jajka… Bardzo proszę o wiadomość czy trzeba je dodać czy nie. Przesyłam pozdrowienia!
Ciasto wyszło bardzo rzadkie, chyba za dużo mleka lub wody.
Witam, można oczywiście podsypać delikatnie mąką, ale jednak im rzadsze ciasto tym puszystsze bułki, z biegiem czasu wyrastania to rzadkie ciasto staje się bardziej plastyczne.
Na koncu jest
Z termoobiegiem czy bez ?
Bez termoobiegu. Jeśli z termoobiegiem należy obniżyć temperaturę. Pozdrawiam, Iwona.
Ciasto wyszło strasznie rzadkie i strasznie lepiło się do rąk, nie szło go uformować w kształt bułek, mi nie wyszły.
Prawdopodobnie zaburzyłeś proporcję ponieważ robię je od kilku lat i zawsze wychodzą jak na załączonych zdjęciach. Spróbuj jeszcze raz. Iwona.