bułki wrocławskie bułki wrocławskie
Domowe bułki wrocławskie z thermomixa
Składniki:
- 170 g mleka
- 150 g wody
- 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g) - 1 łyżeczka cukru
- 30 g masła, miękkiego
- 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i bułek
- 1 ½ łyżeczki soli
1. Drożde pokruszyć i umieścić w naczyniu miksującym. Zalać 2 łyżkami letniego mleka i dodać cukier. Całość wymieszać 3min/obr2 (tak aby zaczyn spienił się). Odczekac ok 15 min aż zaczyn podwoi swoją objętość
2. Dodać mąkę, sól, miękkie masło, roztrzepane jajko, wodę i mleko – 4min/
3. Ciasto przełozyć do miski, przykryć sciereczką odstawić w ciepłe miejsce na ok 45min. (aż ciasto podwoi swoją objętość)
4.Z wyrośnietego ciasta uformować bułeczki ( wielkość według uznania – mi wychodzi ok 8 bułek dość sporej wielkości), obtoczyć delikatnie w mące – ułożyć na papierze do pieczenia na blasze, przykryc sciereczka i odczekac 10min. Gdy bulki wyrosną naciąć na każdej z nich dość głęboki rowek
5. Wstawić bułki na blasze do wczesniej nagrzanego do 200st piekarnika, piec ok 15-20 min aż się zarumienią.
Po wystygnięciu – można konsumować ze smakiem
Jedne z najlepszych bułek jakie przygotowywałem w thermomixie. Naprawdę warto spróbować.
Bułki petarda. Lepsze niż z piekarni a najważniejsze, że wiem co jem.
No to muszę spróbować 😊
W przepisie w pewnym momencie pisze Pani o roztrzepanym jajku, a wcześniej nie widzę go w składnikach. Podobnie w przepisie na cookidoo nie ma jajka… Bardzo proszę o wiadomość czy trzeba je dodać czy nie. Przesyłam pozdrowienia!