Bułki wrocławskie z Thermomixa

Domowe bułki wrocławskie z thermomixa

Składniki:

  • 170 g mleka 
  • 150 g wody 
  • 20 g drożdży świeżych, pokruszonych 
    lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g)
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 30 g masła, miękkiego
  • 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i bułek
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko

1. Drożde pokruszyć i umieścić w naczyniu miksującym. Zalać 2 łyżkami letniego mleka i dodać cukier. Całość wymieszać 3min/obr2 (tak aby zaczyn spienił się). Odczekac ok 15 min aż zaczyn podwoi swoją objętość

2. Dodać mąkę, sól, miękkie masło, roztrzepane jajko, wodę i mleko – 4min/Closed lidDough mode

3. Ciasto przełozyć do miski, przykryć sciereczką odstawić w ciepłe miejsce na ok 45min. (aż ciasto podwoi swoją objętość)

4.Z wyrośnietego ciasta uformować bułeczki ( wielkość według uznania –  mi wychodzi ok 8 bułek dość sporej wielkości), obtoczyć delikatnie w mące – ułożyć na papierze do pieczenia na blasze, przykryc sciereczka i odczekac 10min. Gdy bulki wyrosną naciąć na każdej z nich dość głęboki rowek

5. Wstawić bułki na blasze do wczesniej nagrzanego do 200st piekarnika, piec  ok 15-20 min aż się zarumienią.

Po wystygnięciu – można konsumować ze smakiem

Tagi:

Podobne Artykuły

dodał
Poprzedni Wpis Następny Wpis

Komentarze

    • Arek
    • 17 sierpnia 2021
    Odpowiedz

    Jedne z najlepszych bułek jakie przygotowywałem w thermomixie. Naprawdę warto spróbować.

    • Renia
    • 19 sierpnia 2021
    Odpowiedz

    Bułki petarda. Lepsze niż z piekarni a najważniejsze, że wiem co jem.

      • Kasia
      • 21 lutego 2022
      Odpowiedz

      No to muszę spróbować 😊

      • Marta
      • 18 września 2022
      Odpowiedz

      W opisie jest aby dodać roztrzepanie jajko, ale nie ma go wymienionego w składnikach.

        • Iwona
        • 19 września 2022
        Odpowiedz

        Bardzo dziękuję za czujność, przepis na stronie zostanie poprawiony. Jajko należy dodać w pkt. 2 wg instrukcji na stronie. Pozdrawiam.

        • Ewa
        • 26 września 2022
        Odpowiedz

        Jest jako ostatnia pozycja 🙂

          • Iwona
          • 27 września 2022
          Odpowiedz

          Tak jako ostatnia na spisie produktów, natomiast w pkt. 2 w opisie jak przygotować. Pozdrawiam 😉

            • Ewelina
            • 18 marca 2023

            Najlepsze bułki na świecie nawet córce która jest mega wybredna posmakowaly tak że ciagle o nie prosi ! Idealne dla dzieci i nie tylko ! znikają w mgnieniu oka 🙂

    • Mama
    • 4 maja 2022
    Odpowiedz

    W przepisie w pewnym momencie pisze Pani o roztrzepanym jajku, a wcześniej nie widzę go w składnikach. Podobnie w przepisie na cookidoo nie ma jajka… Bardzo proszę o wiadomość czy trzeba je dodać czy nie. Przesyłam pozdrowienia!

      • Iwona
      • 12 lutego 2023
      Odpowiedz

      Ciasto wyszło bardzo rzadkie, chyba za dużo mleka lub wody.

        • Iwona
        • 13 lutego 2023
        Odpowiedz

        Witam, można oczywiście podsypać delikatnie mąką, ale jednak im rzadsze ciasto tym puszystsze bułki, z biegiem czasu wyrastania to rzadkie ciasto staje się bardziej plastyczne.

      • Jola
      • 21 stycznia 2024
      Odpowiedz

      Na koncu jest

    • Mariola
    • 15 stycznia 2023
    Odpowiedz

    Z termoobiegiem czy bez ?

      • Iwona
      • 19 stycznia 2023
      Odpowiedz

      Bez termoobiegu. Jeśli z termoobiegiem należy obniżyć temperaturę. Pozdrawiam, Iwona.

        • PrezR
        • 3 września 2023
        Odpowiedz

        Ciasto wyszło strasznie rzadkie i strasznie lepiło się do rąk, nie szło go uformować w kształt bułek, mi nie wyszły.

          • Iwona
          • 11 września 2023
          Odpowiedz

          Prawdopodobnie zaburzyłeś proporcję ponieważ robię je od kilku lat i zawsze wychodzą jak na załączonych zdjęciach. Spróbuj jeszcze raz. Iwona.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 udostępnień