Bułki wrocławskie z Thermomixa

Domowe bułki wrocławskie z thermomixa

Składniki:

  • 170 g mleka 
  • 150 g wody 
  • 20 g drożdży świeżych, pokruszonych 
    lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g)
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 30 g masła, miękkiego
  • 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i bułek
  • 1 ½ łyżeczki soli

1. Drożde pokruszyć i umieścić w naczyniu miksującym. Zalać 2 łyżkami letniego mleka i dodać cukier. Całość wymieszać 3min/obr2 (tak aby zaczyn spienił się). Odczekac ok 15 min aż zaczyn podwoi swoją objętość

2. Dodać mąkę, sól, miękkie masło, roztrzepane jajko, wodę i mleko – 4min/Closed lidDough mode

3. Ciasto przełozyć do miski, przykryć sciereczką odstawić w ciepłe miejsce na ok 45min. (aż ciasto podwoi swoją objętość)

4.Z wyrośnietego ciasta uformować bułeczki ( wielkość według uznania –  mi wychodzi ok 8 bułek dość sporej wielkości), obtoczyć delikatnie w mące – ułożyć na papierze do pieczenia na blasze, przykryc sciereczka i odczekac 10min. Gdy bulki wyrosną naciąć na każdej z nich dość głęboki rowek

5. Wstawić bułki na blasze do wczesniej nagrzanego do 200st piekarnika, piec  ok 15-20 min aż się zarumienią.

Po wystygnięciu – można konsumować ze smakiem

Tagi: , ,

Podobne Artykuły

dodał
Poprzedni Wpis Następny Wpis

Komentarze

    • Arek
    • 17 sierpnia 2021
    Odpowiedz

    Jedne z najlepszych bułek jakie przygotowywałem w thermomixie. Naprawdę warto spróbować.

    • Renia
    • 19 sierpnia 2021
    Odpowiedz

    Bułki petarda. Lepsze niż z piekarni a najważniejsze, że wiem co jem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 udostępnień