Dziś proponuję prosty przepis na domowy ser z zsiadłego mleka.
Najpierw krótka instrukcja na zrobienie kwaśnego mleka: do 2l świeżego mleka dodajemy dwie łyżki jogurtu lub śmietany zawierającej żywe kultury bakterii. Mieszamy np. w garnku i odstawiamy na około 48h.
Gdy mleko skwaśnieje będzie się charakterystycznie rozwarstwiać, będzie miało kwaśny smak i zapach. Przelewamy je wówczas do naczynia miksującego, zakładamy motylek, podgrzewamy 40 min/50°C/obr. 1. Studzimy.
Koszyczek wykładamy chustą serowarską lub gaza. Zawartość naczynia miksującego przelewamy do przygotowanego wcześniej koszyczka, odstawiamy na ok 1 godzinę do odcieknięcia. Po tym czasie jeszcze mocniej wykręcamy ser w chuście serowarskiej, wówczas otrzymamy stożkowy kształt.
Twaróg śmietankowy przechowywać można w szczelnie zamykanym pojemniku w lodówce ok tygodnia.
Świetną alternatywą dla przepisu zaproponowanego przeze mnie jest również ser domowy zapraszam również do obserwowania innych przepisów z tej kategorii.
Nawet nie wiedziałam, że takie cuda można wykonać z thermomixa 🙂
Można, można a to tylko drobna namiastka.
Ja bez termomixa robie większe cuda, przy pomocy robota 🙂
Podzieli się Pani inspiracjami? Pozdrawiam, Iwona.
Czy w trakcie gotowania miarką trzeba przykryć tm czy bez miarki?
Proszę gotowac z miarką i dać znać czy się serek udał? pozdrawiam.
Mleko prosto od krowy, poprawnie skwaszone przez 3,5 dnia.
Wykonanie zgodne z przepisem. Efekt?
Motylek podczas podgrzewania wszystko rozbił, pozostała serwatka, a na dnie suchy grysik w niewielkiej ilości.
Mleko zmarnowane 🙁
Albo temperatura za wysoka, bo mleko na ser powinno być podgrzewane w temp. 38-39 stopni, albo motylek tutaj zrobił krecia robotę, albo jedno i drugie.
Sporo osób skorzystało już z tego przepisu, otrzymałam bezpośrednie potwierdzenia oraz zdjęcia udanych serów. Ciężko więc powiedzieć co w tym przypadku zawiniło. Czy zostawiła Pani rozwarstwione mleko do wystudzenia?