Domowy ser twarogowy z zsiadłego mleka

domowy ser

Dziś proponuję prosty przepis na domowy ser z zsiadłego mleka.

Najpierw krótka instrukcja na zrobienie kwaśnego mleka: do 2l świeżego mleka dodajemy dwie łyżki jogurtu lub śmietany zawierającej żywe kultury bakterii. Mieszamy np. w garnku i odstawiamy na około 48h.

Gdy mleko skwaśnieje będzie się charakterystycznie rozwarstwiać, będzie miało kwaśny smak i zapach. Przelewamy je wówczas do naczynia miksującego, zakładamy motylek, podgrzewamy 40 min/50°C/obr. 1. Studzimy.

Koszyczek wykładamy chustą serowarską lub gaza. Zawartość naczynia miksującego przelewamy do przygotowanego wcześniej koszyczka, odstawiamy na ok 1 godzinę do odcieknięcia. Po tym czasie jeszcze mocniej wykręcamy ser w chuście serowarskiej, wówczas otrzymamy stożkowy kształt.

Twaróg śmietankowy przechowywać można w szczelnie zamykanym pojemniku w lodówce ok tygodnia.

Świetną alternatywą dla przepisu zaproponowanego przeze mnie jest również ser domowy zapraszam również do obserwowania innych przepisów z tej kategorii.

Podobne Artykuły

dodał
Poprzedni Wpis Następny Wpis

Komentarze

    • Lilka
    • 3 września 2021
    Odpowiedz

    Nawet nie wiedziałam, że takie cuda można wykonać z thermomixa 🙂

      • Iwona
      • 3 września 2021
      Odpowiedz

      Można, można a to tylko drobna namiastka.

      • Dorota44
      • 11 lipca 2024
      Odpowiedz

      Ja bez termomixa robie większe cuda, przy pomocy robota 🙂

        • Iwona
        • 12 lipca 2024
        Odpowiedz

        Podzieli się Pani inspiracjami? Pozdrawiam, Iwona.

    • Betty
    • 25 maja 2023
    Odpowiedz

    Czy w trakcie gotowania miarką trzeba przykryć tm czy bez miarki?
    Proszę gotowac z miarką i dać znać czy się serek udał? pozdrawiam.

    • Ola
    • 14 listopada 2023
    Odpowiedz

    Mleko prosto od krowy, poprawnie skwaszone przez 3,5 dnia.
    Wykonanie zgodne z przepisem. Efekt?
    Motylek podczas podgrzewania wszystko rozbił, pozostała serwatka, a na dnie suchy grysik w niewielkiej ilości.
    Mleko zmarnowane 🙁
    Albo temperatura za wysoka, bo mleko na ser powinno być podgrzewane w temp. 38-39 stopni, albo motylek tutaj zrobił krecia robotę, albo jedno i drugie.

      • Iwona
      • 14 listopada 2023
      Odpowiedz

      Sporo osób skorzystało już z tego przepisu, otrzymałam bezpośrednie potwierdzenia oraz zdjęcia udanych serów. Ciężko więc powiedzieć co w tym przypadku zawiniło. Czy zostawiła Pani rozwarstwione mleko do wystudzenia?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 udostępnień