Domowy ser twarogowy z zsiadłego mleka

domowy ser

Dziś proponuję prosty przepis na domowy ser z zsiadłego mleka.

Najpierw krótka instrukcja na zrobienie kwaśnego mleka: do 2l świeżego mleka dodajemy dwie łyżki jogurtu lub śmietany zawierającej żywe kultury bakterii. Mieszamy np. w garnku i odstawiamy na około 48h.

Gdy mleko skwaśnieje będzie się charakterystycznie rozwarstwiać, będzie miało kwaśny smak i zapach. Przelewamy je wówczas do naczynia miksującego, zakładamy motylek, podgrzewamy 40 min/50°C/obr. 1. Studzimy.

Koszyczek wykładamy chustą serowarską lub gaza. Zawartość naczynia miksującego przelewamy do przygotowanego wcześniej koszyczka, odstawiamy na ok 1 godzinę do odcieknięcia. Po tym czasie jeszcze mocniej wykręcamy ser w chuście serowarskiej, wówczas otrzymamy stożkowy kształt.

Twaróg śmietankowy przechowywać można w szczelnie zamykanym pojemniku w lodówce ok tygodnia.

Świetną alternatywą dla przepisu zaproponowanego przeze mnie jest również ser domowy z cookido zapraszam również do śledzenia innych przepisów z tej kategorii.

Tagi: , , , ,

Podobne Artykuły

dodał
Poprzedni Wpis Następny Wpis

Komentarze

    • Lilka
    • 3 września 2021
    Odpowiedz

    Nawet nie wiedziałam, że takie cuda można wykonać z thermomixa 🙂

      • Iwona
      • 3 września 2021
      Odpowiedz

      Można, można a to tylko drobna namiastka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 udostępnień