
Dziś proponuję prosty przepis na domowy ser z zsiadłego mleka.
Najpierw krótka instrukcja na zrobienie kwaśnego mleka: do 2l świeżego mleka dodajemy dwie łyżki jogurtu lub śmietany zawierającej żywe kultury bakterii. Mieszamy np. w garnku i odstawiamy na około 48h.
Gdy mleko skwaśnieje będzie się charakterystycznie rozwarstwiać, będzie miało kwaśny smak i zapach. Przelewamy je wówczas do naczynia miksującego, zakładamy motylek, podgrzewamy 40 min/50°C/obr. 1. Studzimy.
Koszyczek wykładamy chustą serowarską lub gaza. Zawartość naczynia miksującego przelewamy do przygotowanego wcześniej koszyczka, odstawiamy na ok 1 godzinę do odcieknięcia. Po tym czasie jeszcze mocniej wykręcamy ser w chuście serowarskiej, wówczas otrzymamy stożkowy kształt.
Twaróg śmietankowy przechowywać można w szczelnie zamykanym pojemniku w lodówce ok tygodnia.
Świetną alternatywą dla przepisu zaproponowanego przeze mnie jest również ser domowy zapraszam również do obserwowania innych przepisów z tej kategorii.


Nawet nie wiedziałam, że takie cuda można wykonać z thermomixa 🙂
Można, można a to tylko drobna namiastka.
Czy w trakcie gotowania miarką trzeba przykryć tm czy bez miarki?
Proszę gotowac z miarką i dać znać czy się serek udał? pozdrawiam.