Z pizza jak z rosołem. Każdy ma swój ulubiony, jedyny słuszny przepis. Ja długo szukałam swojego idealnego przepisu na ciasto, ale chyba wreszcie nastąpił finał poszukiwań. Dzięki naszemu rodzinnemu „prawie Włochowi”:) oraz sumie poszukiwań powstał nasz idealny przepis na ciasto na pizzę z Thermomixa.
Jakie składniki?
Na ideał składa się wiele czynników, ale najważniejsza jest chyba jednak mąka – musi to być mąka typu włoskiego -najlepiej typ 00. Dzieki niej ciasto jest chrupiące zewnątrz ale miękkie w środku.
Podaje Składniki na 6 pizz/porcji (ciasto można mrozić):
1000 g mąki pszennej typ 00
600-700 g wody letniej
20g soli, najlepiej morskiej
4-5 g drożdży
10 g oliwy z oliwek
Gramatura Tych składników istotnie różni się od przepisów które wypróbowałam do tej pory – tamte zawierały mnóstwo drożdży oraz cukier.
Sposób przygotowania ciasta na pizzę z Thermomix
Sposób przygotowania: Drożdże rozpuścić w trzech łyżkach letniej wody. Sol i oliwę również rozpuszczamy w trzech łyżeczkach wody. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać wodę, wyrobić 2min/interwał. Zostawić w naczyniu miksujacym na ok. Pół godziny. Po tym czasie dodać rozpuszczone drożdże i sól. Ponownie wyrobić 3min/interwał. Ciasto można ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Z ciasta uformować 6 kulek. Ułożyć je na oprószonymi mąka blacie.oprószyć od góry mąką. Przykryć folią spożywcza na ok. 40-60 minut. W tym czasie rozgrzać kamień do pizzy w najwyższej temperaturze piekarnika. Kamień jest kolejnym bardzo istotnym elementem przy robieniu pizzy doskonałej.
Kulki ciasta rozciągać delikatnie dłońmi formułując okrągły kształt. Ciasto na środku powinno być dosyć cienkie natomiast boki zdecydowanie grubsze. Dobrze jest czynność ta wykonywać na oproszonej mąka desce z której w prosty sposób można ciasto przenieść później bezpośrednio na kamień. Posmarować ulubionym sosem np pomidorowym. Dodać ulubione dodatki. My pieczemy ok 5 minut w temp 275 stopni. Smacznego
Na platformie Cookidoo znajdziecie dużo więcej przepisów na różne rodzaje ciast na pizze – również takie które nie wymagają wyrastania, a nawet na takie, które nie zawierają drożdży, czyli podpłomyki.
Jeśli macie wątpliwości jak wyrobić idealne ciasto drożdżowe koniecznie zaglądnijcie do poradnika – domowa piekarnia na blogu.
Pizza z thermomixa wychodzi po prostu świetna. Jeśli dołożymy do tego odpowiednią mąkę smakuje lepiej niż w nie jednej pizzerii. No i o wiele szybciej,
Dzień dobry, czyli na początku wyrabiamy jedynie mąkę z wodą, a dopiero później dodajemy drożdże , sól i oliwę? Jaki kamień do pizzy Pani poleca?
Tak, najlepiej na początku zrobić zaczyn z wody i mąki, żeby chwilę popracował. Kamień do pizzy mam z Vorwerk https://www.vorwerk.com/pl/pl/s/shop/paul-kamien-do-pizzy