Dziś dzielę się z Wami na naprawdę pyszny domowy chleb na zakwasie przygotowywany z drobną pomocą urządzenia Thermomix. Przepis jest prosty, nieskomplikowany a jedyne czego potrzebujecie do jego przygotowania to czas. Zapraszam do lektury!
Moim postanowieniem noworocznym na 2023 rok było samodzielne pieczenie pieczywa. Oczywiście jednym z czynników, które miały wpływ na tą decyzję były stale rosnące ceny pieczywa w piekarni. Jak postanowiłam, tak zrobiłam. A pomoc Thermomixa w wyrabianiu ciasta na domowy chleb jest niezastąpiona.
Lubię chleby na drożdżach i czerpiąc inspiracje z Cookidoo często je właśnie w tym roku przygotowywałam, ale nic nie może się równać z smakiem chleba na zakwasie z Thermomix.
Do zakwasów robiłam już kilka podejść – miałam zakwas od znajomej – niestety chyba nie był zbyt silny i szybko przestał ze mną współpracować. Zakwas z Cookidoo zmarł śmiercią naturalną gdyż często zapominałam o jego dokarmianiu. Miesiąc temu trafiłam na aktywny zakwas z piekarni, który odmienił moje podejście do pieczenia chleba na zakwasie z Thermomixa.
Jest naprawdę mocny, nie wymaga częstego dokarmiania. Zmieniłam też naczynie w którym przechowuję zakwas, zamiast jak dotychczas słoika, korzystam z misy z pokrywką. Dokarmianie i mieszanie jest o niebo prostsze! Zakwas przechowuję w lodówce. Przygotowanie tego chleba może i jest czasowo długotrwałe, ale na pewno w żaden sposób nieuciążliwe ani pracochłonne. Wystarczy wejść w nawyk i czynności wykonuje się, bez mała, mechanicznie.
Zakwas wyciągam rano z lodówki, daję mu „pooddychać” około godziny, następnie dodaję 250 g mąki chlebowej Typ 750 oraz 250 g letniej wody. Całość dokładnie mieszam drewnianą łyżką i odstawiam aż do wieczora.
Wieczorem przygotowuję ciasto na kilogramowy chleb.
Składniki na 1 kg chleba:
300 g zakwasu
480 g mąki pszennej (najlepiej typ 750)
15 g soli
320 g wody
Pozostały zakwas odkładam do lodówki. Wszystkie składniki umieszczam w naczyniu miksującym Thermomix i wyrabiam ciasto na funkcji interwał przez około 6 minut. Następnie ciasto przekładam do oprószonej mąką miski. Zostawiam je do wyrastania na około 2 godziny. Następnie chowam do lodówki na noc. Rano wyciągam ciasto na chleb z lodówki, znów daję mu pooddychać i gdy zaczyna pracować nagrzewam naczynie kamionkowe wraz z pokrywką w piekarniku do 250 stopni. Następnie przerzucam półpłynne ciasto do kamionki – dzięki wysokiej temperaturze ciasto nigdy do niej nie przywiera i idealnie się wyciąga po upieczeniu.
Piekarnik zostawiam w temp 250 stopni na 30 min. Chleb piekę pod przykryciem. Zawsze też wstawiam foremkę z zimną wodą na dno piekarnika, aby skórka chleba była bardziej chrupiąca. Po upływie pół godziny ściągam pokrywę i dopiekam chleb około 15-20 minut.
Wyciągam na kratkę, studzę i gotowe:) Pyszny, domowy chleb na zakwasie przygotowywany z drobną pomocą Thermomixa można wcinać.
Jeśli nie masz jeszcze swojego urządzenia Thermomix a zastanawia Cię jak sprawdziłby się w Twojej kuchni umów się na prezentację robota Thermomix.