Zapraszam po przepis na pastę wysokobiałkową z jarmużu, oczywiście z Thermomixa.
Czy zdażyło się wam kupić jarmuż po czym zupełnie nie mieliście na niego pomysłu? Najczęściej z jarmużu robię wyłącznie chipsy, teraz chciałam spróbować zastosować go w zupełnie innej formie. Z połączenia prostych składników powstała pyszna pasta na kanapki, w dodatku wysokobiałkowa dzięki dodatkowi twarogu oraz pestek dyni. Jest słodka i słona jedocześnie, a do tego przyjemnie chrupie.
Składniki
- 40 g jarmużu, tylko liście
- 20 g uczonych śliwek
- 40 g pestek dyni
- 230 g sera twarogowego półtłustego
- 50 g śmietany 30%
- 1 łyżeczka miodu
- ½ – 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
Przygotowanie
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pestki dni, rozdrobnić 2 s/obr. 5. Przesypać do innego naczynia, odstawić. Następnie suszone śliwki rozdrobnić 5 s/obr. 5, dodać jarmuż, rozdrobnić 8 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać ser, śmietanę, miód, sól i pieprz, wymieszać 10 s/obr. 4 i gotowe:)
Prawda, że banalnie proste?
Dajcie znać co sądzicie o takiej formie podania jarmużu?