Pasta wysokobiałkowa z jarmużu z Thermomixa

pasta-jarmuz-thermomix

Zapraszam po przepis na pastę wysokobiałkową z jarmużu, oczywiście z Thermomixa.

Czy zdażyło się wam kupić jarmuż po czym zupełnie nie mieliście na niego pomysłu? Najczęściej z jarmużu robię wyłącznie chipsy, teraz chciałam spróbować zastosować go w zupełnie innej formie. Z połączenia prostych składników powstała pyszna pasta na kanapki, w dodatku wysokobiałkowa dzięki dodatkowi twarogu oraz pestek dyni. Jest słodka i słona jedocześnie, a do tego przyjemnie chrupie.

pasta-jarmuz-thermomix

Składniki

  • 40 g jarmużu, tylko liście
  • 20 g uczonych śliwek
  • 40 g pestek dyni
  • 230 g sera twarogowego półtłustego 
  • 50 g śmietany 30% 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • ½ – 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego

Przygotowanie

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pestki dni, rozdrobnić 2 s/obr. 5. Przesypać do innego naczynia, odstawić. Następnie suszone śliwki rozdrobnić 5 s/obr. 5, dodać jarmuż, rozdrobnić 8 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

Dodać ser, śmietanę, miód, sól i pieprz, wymieszać 10 s/obr. 4 i gotowe:)

Prawda, że banalnie proste?

Dajcie znać co sądzicie o takiej formie podania jarmużu?

Tagi:

Podobne Artykuły

dodał
Poprzedni Wpis Następny Wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 udostępnień