Niespodziewanie dostałam siatkę rajskich jabłuszek. Zawsze myślałam, że to drzewko tylko stricte ozdobne i że owoce nie nadają się do zjedzenia. Tym bardziej, że parę prób podgryzania czynił mój synuś – za każdym razem mówiąc, że niedobre, kwaśne. I rzeczywiście – na surowo nie są zbyt specjalne w smaku – cierpkie, twarde i kwaśne, ale za to jakich niezwykłych walorów smakowych nabierają po obróbce cieplnej. Wybór padł na nalewkę (jest w trakcie przygotowywania) i dżem z rajskich jabłuszek. Znalazłam parę przepisów i z ich sumy powstał mi mój rajski dżemik. Naprawdę nie spodziewałam się że wyjdzie tak pyszny! Idealne słodko- kwaśne połączenie
Rajskie jabłuszka a ich wartości odżywcze
Do tego okazuje się że jabłuszka rajskie mają mnóstwo wartości odżywczych. Są bogatym źródłem błonnika, zawierają spore ilości witaminy C i A, kwasy organiczne, garbniki, węglowodany i sole mineralne. Obecne w nich flawonoidy, takie jak florydzyna i kwercetyna odgrywają ważną rolę w zwalczaniu chorób serca i nowotworów niewątpliwie też mają właściwości przeciwzapalne, przeciwwrzodowe i antywirusowe.
Przepis na dżem z rajskich jabłuszek
Składniki na dżem z rajskich jabłuszek:
600 g jabłuszek rajskich (jest to waga już po wycięciu szypułek i gniazd nasiennych – uwaga, nie wyrzucamy wszystkich gniazd nasiennych – dodajemy odrobinę do owoców gdyż zawierają pektyny, które zagęszczają masę)
250 g cukru
Sok z połowy cytryny
150 g wody
5 goździków
Propozycja wykonania w urządzeniu Thermomix:
Jabłuszka umyć, osuszyć. pokroić w ćwiartki usuwając szypułki i gniazda nasienne. Do naczynia miksującego włożyć owoce, wodę i cukier. Założyć miarkę, gotować 15 min/100°C/obr. 2. Rozdrobnić 5 s/obr. 6. Dodać goździki, sok z cytryny i pozostałą odrobinę gniazd nasiennych, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 15 min/100°C/obr. 0,5. Przełożyć do czystego, wyparzonego słoika, odwracać do góry dnem i zostawić do wystygnięcia.
Metoda tradycyjna:
W garnuszku rozpuścić cukier z wodą, dodać owoce i mieszając gotować na małym ogniu do całkowitego rozpadnięcia się owoców. Można dodatkowo zmiksować blenderem i dalej gotować dodając goździki i sok z cytryny, do uzyskania pożądanej gęstości (ok. kilku minut). Nakładać dżem do wyparzonych słoiczków, odwracać do góry dnem i zostawić do wystygnięcia.
Na cookidoo znajdziecie więcej propozycji na pyszne przetwory, konfitury i dżemy.
A do dżemiku z rajskich jabłuszek idealnie pasować będzie Chleb Pani Sławki lub Chleb Rudnicki.
Naprawdę warto wykonać ten dżem jeśli ktoś ma dostęp do tego owocu. Rewelacyjny słodko gorzki smak. Thermomix znacząco przyśpiesza wykonanie.