Dżem z rajskich jabłuszek czyli mój Rajski Dżem

dżem z rajskich jabłuszek
rajski dzem

Niespodziewanie dostałam siatkę rajskich jabłuszek. Zawsze myślałam, że to drzewko tylko stricte ozdobne i że owoce nie nadają się do zjedzenia. Tym bardziej, że parę prób podgryzania czynił mój synuś – za każdym razem mówiąc, że niedobre, kwaśne. I rzeczywiście – na surowo nie są zbyt specjalne w smaku – cierpkie, twarde i kwaśne, ale za to jakich niezwykłych walorów smakowych nabierają po obróbce cieplnej. Wybór padł na nalewkę (jest w trakcie przygotowywania) i dżem z rajskich jabłuszek. Znalazłam parę przepisów i z ich sumy powstał mi mój rajski dżemik. Naprawdę nie spodziewałam się że wyjdzie tak pyszny! Idealne słodko- kwaśne połączenie😋

Rajskie jabłuszka a ich wartości odżywcze

Do tego okazuje się że jabłuszka rajskie mają mnóstwo wartości odżywczych. Są bogatym źródłem błonnika, zawierają spore ilości witaminy C i A, kwasy organiczne, garbniki, węglowodany i sole mineralne. Obecne w nich flawonoidy, takie jak florydzyna i kwercetyna odgrywają ważną rolę w zwalczaniu chorób serca i nowotworów niewątpliwie też mają właściwości przeciwzapalne, przeciwwrzodowe i antywirusowe.

Przepis na dżem z rajskich jabłuszek

Składniki na dżem z rajskich jabłuszek:

600 g jabłuszek rajskich (jest to waga już po wycięciu szypułek i gniazd nasiennych – uwaga, nie wyrzucamy wszystkich gniazd nasiennych – dodajemy odrobinę do owoców gdyż zawierają pektyny, które zagęszczają masę)

250 g cukru

Sok z połowy cytryny

150 g wody

5 goździków

Propozycja wykonania w urządzeniu Thermomix:

Jabłuszka umyć, osuszyć. pokroić w ćwiartki usuwając szypułki i gniazda nasienne. Do naczynia miksującego włożyć owoce, wodę i cukier. Założyć miarkę, gotować 15 min/100°C/obr. 2. Rozdrobnić 5 s/obr. 6. Dodać goździki, sok z cytryny i pozostałą odrobinę gniazd nasiennych, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 15 min/100°C/obr. 0,5. Przełożyć do czystego, wyparzonego słoika, odwracać do góry dnem i zostawić do wystygnięcia.

Metoda tradycyjna:

W garnuszku rozpuścić cukier z wodą, dodać owoce i mieszając gotować na małym ogniu do całkowitego rozpadnięcia się owoców. Można dodatkowo zmiksować blenderem i dalej gotować dodając goździki i sok z cytryny, do uzyskania pożądanej gęstości (ok. kilku minut). Nakładać dżem do wyparzonych słoiczków, odwracać do góry dnem i zostawić do wystygnięcia.

Na cookidoo znajdziecie więcej propozycji na pyszne przetwory, konfitury i dżemy.

A do dżemiku z rajskich jabłuszek idealnie pasować będzie Chleb Pani Sławki lub Chleb Rudnicki.

dzem z rajskich jabluszek

Podobne Artykuły

dodał
Następny Wpis

Komentarze

    • Iza
    • 17 sierpnia 2021
    Odpowiedz

    Naprawdę warto wykonać ten dżem jeśli ktoś ma dostęp do tego owocu. Rewelacyjny słodko gorzki smak. Thermomix znacząco przyśpiesza wykonanie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

0 udostępnień