PAŃCZKRAUT / CIAPKAPUSTA z Thermomixa

ciapek kapusta thermomix

Pańczkrautem nazywana jest gotowana kapusta kiszona wymieszana z tłuczonymi ziemniakami. W niektórych regionach Śląska zwana też pańćkrautem, kartofelkrautem, ciapkrautem lub ciaper kapustą.

panczkraut
Ciaper kapusta z Thermomixa

PAŃCZKRAUT / CIAPKAPUSTA z Thermomixa przepis na 4 porcje: 500 g ziemniaków, 80g marchewki, 500 g kiszonej kapusty, 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub kostka rosołowa, 30 g oleju, 20 g mąki pszennej, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1/2 dużej cebuli, ok. 80 g wędzonego boczku, sól, opcjonalnie kminek i koperek.

Osolone ziemniaki gotujemy do miękkości w TM lub w garnku. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.

Na pokrywę naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego 500 g kapusty kiszonej, zdjąć koszyczek i przepłukać kapustę pod zimną, bieżącą wodą. Dokładnie odcisnąć i pokroić na 3-4 cm kawałki, odstawić.

Do naczynia miksującego włożyć pokrojoną kapustę, dodać 1350 g wody i 1 łyżeczkę koncentratu bulionu warzywnego, gotować 30 min/100°C//obr. 1. Następnie dodać rozdrobnioną wcześniej marchewkę, gotować ponownie 30 min/100°C//obr. 1. Po tym czasie zawartość naczynia miksującego przełożyć do koszyczka, odsączyć i odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

Do naczynia miksującego włożyć boczek, dodać olej, dusić 7 min/120°C/obr. 1. Następnie dodać mąkę, dusić kolejne 2 min/120°C/obr. 1.

Dodać odsączoną, ugotowaną kapustę, 150 g wody, 1 łyżeczkę koncentratu bulionu warzywnego, pieprz, kminek i koperek, składniki dokładnie przemieszać kopystką, gotować 10 min/100°C//obr. 1.

Ziemniaki rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, połączyć z kapustą, dobrze wymieszać i gotowe 🙂

Podobne Artykuły

dodał
Poprzedni Wpis Następny Wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 udostępnień