Roladki z lubczykiem zawijane w szynkę parmeńską
Idealną propozycją dla osób dbających o linię będzie moja dzisiejsza propozycja na szybki obiad – roladki z lubczykiem zawijane w szynkę parmeńską z ryżem i fasolką.
Jeden z powodów dla których uwielbiam thermomix to gotowanie jednocześnie na trzech poziomach kilku elementów obiadu. Thermomix umożliwia jednoczesne gotowanie (np. zupy) w naczyniu miksującym, w koszyczku (np. ryżu czy kaszy) oraz na dwóch poziomach nakładki Varoma (np. mięso lub ryba i warzywa), a idealnym przykładem do wykorzystania wszystkich poziomów gotowania jest kolekcja „Dobry Smak na Każdym Poziomie” z platformy Cookidoo. W ten właśnie sposób przygotowałam mój dzisiejszy obiad. Ryż w koszyczku, na dolnym poziomie nakładki Varoma fasolka, na wkładzie Varomy roladki i jeszcze dodatkowo, w naczyniu miksującym osoby nie liczące kalorii, mogłyby przygotować sos, lub w razie potrzeb, zupę.
Przepis na roladki
Ja moje roladki podałam z brązowym ryżem i zieloną fasolka szparagowa, ale z powodzeniem świetnie smakować będą np. z ziemniakami i brokułem, kaszą i kalafiorem lub innymi Waszymi ulubionymi składnikami.
Podaje przepis na 4 porcje:
200 g ryżu brązowego;
400 g fasolki szparagowej – u mnie mrożona;
1 jajko; 130 g cebuli;
1 ząbek czosnku;
400g mięsa mielonego wołowego;
15 g oleju;
Liście świeżego lub suszonego lubczyku;
sól, pieprz, papryka w proszku;
80 g szynki parmeńskiej.
Sposób przygotowania
Do naczynia miksującego włożyć pokrojoną cebulę i czosnek, rozdrobnić (3 s/obr.5). Dodać olej i dusić (3 min/Varoma/obr.1). Dodać pozostałe składniki, poza szynką i wymieszać (30s/obrót w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara/obr.4). Kopystką przełożyć mięso do miski, wilgotnymi dłońmi uformować pulpeciki, zawinąć je w plasterki szynki parmeńskiej i ułożyć na górnej części przystawki Varoma. Na dolnej części przystawki Varoma ułożyć fasolkę- można ja oprószyć solą. Do naczynia miksującego wlać 1litr ciepłej wody, włożyć koszyczek z ryżem- można ryż posypać ulubionymi przyprawami, nałożyć przystawkę Varoma i gotować (25 min/Varoma/obr.1).
Dodatkowym atutem takiego rozłożenia składników jest to, że smak ściekający z mięsa miesza się z fasolką i ryżem.
Zachęcam do wypróbowania przepisu i podzielenia się opinią.
A na deser po obiadku polecam domowy krem a’la Bounty, nie ma sobie równych.
Bardzo smaczny a co najważniejsze dietetyczny przepis – natomiast thermomix pozwala wykonać te nadanie naprawdę w parę chwil.
Roladki są super. O dziw dzieciakom smakowało. W mojej opini danie jak z dobrej restauracji. Szkoda ze nie mogę załączyć zdjęcia.
Niestety nie mam jeszcze takiej opcji. Najważniejsze, że dzieciakom smakowały.