Łosoś Gravlax z Thermomixa

losos-marynowany-4

Co prawda święta jeszcze przed nami, ale polecam Wam już dziś przepis na marynowanego łososia z thermomixa.

Kto raz jadł już tak przygotowanego łososia na pewno zapamiętał ten smak na długo. Dla mnie rewelacja! A okazuje się, że nic prostszego:)Potrzebujemy tylko łososia, paru składników i cierpliwości:) Danie można przygotować zarówno z pomocą thermomixa jak i bez.

Składniki:

1 świeży filet z łososia jak najgrubszy (u mnie 1kg)

200 g soli

150 g cukru trzcinowego

1 łyżka nasion kolendry

1/2 łyżeczki pieprzu

1/2 łyżeczki jałowca

Do podania sok z cytryny plus koperek.

Składniki (poza łososiem) rozdrobnić, natrzeć nimi dobrze rybę. Następnie najlepiej umieścić w woreczku próżniowym na około 72 godziny.

Po tym czasie rybę obskrobujemy z przypraw. Posypujemy koperkiem i kropimy cytryną. Kroimy na cieniutkie paseczki i w dowolnej formie podajemy. Rewelacja na codzień jak i od święta.

Tagi: , ,

Podobne Artykuły

dodał
Poprzedni Wpis Następny Wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 udostępnień