Krem Bounty – osobiście nie znam ani jednej osoby, który by nie lubiła tego idealnie dobranego połączenia smaków – kokos i czekolada. Para idealna. Ja i moje chłopaki uwielbiamy. Robię więc od czasu do czasu domową wersję – idealną do smarowania bułeczek mlecznych, naleśników czy placuszków.
Składniki na warstwę kokosową :
200 g wiórków kokosowych
2 łyżeczki oleju kokosowego
30 g miodu
100 g mleczka kokosowego
Składniki na warstwę czekoladową:
100 g białej czekolady,
50 g mleczka kokosowego, tłustego
10 g kakao
Sposób przygotowania:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać wiórki koksowe, zmielić 30 s/obr. 10. Zmielone wiórki kokosowe zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmielić ponownie 30 s/obr. 10. Zmielone wiórki kokosowe zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać olej i miód, podgrzewać 5 min/60°C/obr. 2.5. Dodać mleczko kokosowe, zmiksować przy pomocy kopystki 15 s/obr. 7. W razie potrzeby czynność powtórzyć.Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać mleko kokosowe i kakao, podgrzewać 2 min/60°C/obr. 2.
Obie masy naprzemiennie układać w słoiku lub innym naczyniu. Zakręcić, odstawić do lodówki na ok. 30 min. Krem następnie najlepiej przechowywać w szafce – jest wówczas bardziej smarowny niż po przechowywaniu w lodówce.