Kringel czyli estoński wieniec drożdżowy z dodatkiem cynamonu z łatwością przygotujesz za pomocą Thermomixa.
Tak naprawdę potrzeba tylko kilku składników by wyczarować to cudo. Czym jest kringel? To efektowny wieniec drożdżowy przekładany słodkim lub słonym nadzieniem. W słodkim wydaniu z dodatkiem cynamonu przypomina nasze cynamonki. Natomiast kształt wieńca dodaje mu szlachetności i pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Jest idealny zarówno na święta wielkanocne jak i oczywiście Bożego Narodzenia.
Kringel jest popularny we wszystkich krajach skandynawskich, a także w Estonii, Holandii i Niemczech.
Szczerze mówiąc, najlepiej smakuje tuż po wyjęciu z piekarnika, jeszcze lekko ciepły.
Składniki
Ciasto
- 125 g mleka, ciepłego
- 30 g świeżych drożdży, pokruszonych
- 50 g cukru
- 300 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 jajko
- 50 g masła, miękkiego
Nadzienie cynamonowe
- 50 g masła, miękkiego
- 60 g cukru
- 2 łyżeczki cynamonu, mielonego
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 – 3 szczypty cynamonu, mielonego, do posypania ciasta
Sposób przygotowania
Ciasto
- Do naczynia miksującego wlać mleko, pogrzać je do temp 37 stopni ok. 3 min, dodać drożdże, 5 g cukru i 30 g mąki, podgrzewać 2 min/37°C/obr. 1.5. Składniki pozostawić w naczyniu miksującym na 15 min.
- Dodać 270 g mąki, 45 g cukru, sól, jajko i masło, wyrobić Ciasto 2 min. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na ok. godzinę.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Na blacie rozłożyć papier do pieczenia i obficie oprószyć go mąką. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego na oprószony mąką blat i rozwałkować na prostokąt (ok. 45 x 30 cm) o grubości 3-4 mm.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, cukier i cynamon, podgrzewać 50 s/37°C/obr. 1.
- Składniki na nadzienie wymieszać ze sobą i posmarować ciasto pędzelkiem, a następnie zwinąć je w dość ścisły rulon. Ostrym nożem przeciąć na pół wzdłuż, nie przecinając do końca (tak, aby powstały dwa kawałki ciasta połączone ze sobą na końcu). Obie części ciasta spleść, następnie końce ciasta mocno skleić ze sobą tak, aby powstał wieniec. Ciasto przenieść na blachę do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.
- Piec 25-30 min (180°C), aż wieniec nabierze złotobrązowego koloru. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia na kratkę. Można posypać cukrem pudrem. Kringel podawać pokrojony w ok. 2 cm plastry.
Dajcie znać w komentarzach czy smakuje Wam tak bardzo jak mnie?