Vegeta z Thermomixa
Czy wiesz, że przyprawy typu vegeta zawierają minimum warzyw, za to maksimum konserwantów, glutaminianu i soli oraz sztuczne barwniki. Tak naprawdę często tylko 15% składu całej przyprawy stanowią suszone warzywa. Nie tak powinno być.
Od lat robię swoją przyprawę uniwersalna z przepisu z cookidoo. Do tej pory kupowałam suszone warzywa. W tym roku poszłam jeszcze i krok dalej. Warzywa są z naszej działki, naturalne, ususzone na suszarce do grzybów:) Vegeta z Thermomixa jest smaczna i ma tę zaletę, że możecie sami sobie ją skomponować, tak jak lubicie – dodawać takie zioła i warzywa, na które macie ochotę. Bawcie się proporcjami i dopasowujcie jej smak do swojego podniebienia. 200 g suszonej włoszczyzny, to aż 2 kilogramy świeżych warzyw co robi wrażenie. Vegeta powinna mieć bardzo intensywny smak, ponieważ jest to – można powiedzieć koncentrat przypraw. Stosujemy ją z umiarem i do dosmaczenia gotowanych przez nas potraw.
Zrobiłam dwie wersje – żółta i zielona.
Składniki na Vegetę z Thermomixa:
Wersja żółta:
3 marchewki,
2 pietruszki
10 g suszonych grzybów
200 g suszonych liści pora, selera, pietruszki i lubczyku
60 g soli różowej gruboziarnistej himalajskiej
2 łyżki kurkumy
2 łyżki czosnku granulowanego
Wersja zielona:
150 g suszonych liści pora, selera, pietruszki i lubczyku
50 g soli różowej gruboziarnistej himalajskiej
Wszystko wrzucamy do naczynia miksujemy i blendujemy 10sec/obr.10 i vegeta z Thermomixa gotowa.
Na cookidoo znajdziecie podstawy przepis na przyprawę uniwersalną, a także mnóstwo przepisów z jej wykorzystaniem.
Ja używam jej praktycznie do większości dań obiadowych.
Wszyscy doskonale znamy łatwo dostępne mieszanki przypraw, które mają za zadanie wzmocnić smak. Niestety w większości przypadków skład takiego miksu przypraw pozostawia wiele do życzenia. Jeśli chcesz, by w Twojej kuchni królowały tylko naturalne smaki, sprawdź mój przepis na domową vegetę!
Vegetę można przygotować w różnych kombinacjach smakowych np w stylu włoskim – można dodać do niej więcej czosnku, suszoną bazylię i oregano oraz suszone pomidory , dodając gałkę muszkatołową, goździki, kminek odrobinę cynamonu przygotujemy mieszankę korzenną…i tak dalej.