Jadalne prezenty kojarzą mi się szczególnie z tym przedświątecznym czasem, który uwielbiam. Oczywiście wiąże się on z wzmożonymi pracami domowymi takimi jak sprzątanie i gotowanie, ale też kojarzy mi się on najbardziej z wymyślaniem listy prezentów dla wszystkich członków rodziny. I o ile z prezentami dla dzieci nie mam szczególnych problemów to zawsze problem pojawia się przy dorosłych członkach, spoza najbliższego kręgu rodziny – wujkami, ciociami, itd.
Z pomocą nieodłącznie przychodzi mi platforma Cookidoo, na której znalazłam już mnóstwo pomysłów na prezenty – jadalne prezenty. Taka forma upominku to jedno z najprostszych rozwiązań, a jednocześnie najbardziej indywidualnych i od serca. Wystarczy taki prezent jeszcze tylko ładnie zapakować, a z pewnością ucieszy i pozytywnie zaskoczy każdego obdarowanego.
Do pakowania przydadzą się ładne butelki, słoiczki czy pudełeczka, zwłaszcza ozdobione jakąś tasiemką, wstążką czy sznurkiem. Fajnie sprawdzają się też ozdobne papiery pakowe lub przezroczysta folia przewiązana wstążeczką. Świetnym pomysłem są też indywidualnie personalizowane etykiety samoprzylepne, które możecie generować np. w kreatorze etykiet.
Jadalne prezenty – pomysły
- Jednym z najczęściej przeze mnie przygotowywanym jadalnym prezentem są pierniczki, można je przygotować już 2-3 tygodnie przed świętami i do czasu ich spakowania na prezent przechowywać w szczelnym pojemniku.
W tym roku robiłam pierniczki z nowego przepisu, natomiast w latach ubiegłych korzystałam z przepisów na pierniczki i szwedzkie pierniczki z plaformy Cookidoo. W planach mam jeszcze zrobienie belgijskich ciasteczek Speculoos (kruchych korzennych herbatników), zamierzam jednak skorzystać z wariantu holendenderskiego i dodam zamiast cynamonu przyprawę do pierników.
2. Jeśli już o przyprawie mowa, sama w sobie jest ona również doskonałym prezentem. Wystarczy przesypać zrobioną przyprawę do pięknego słoiczka, przyozdobić wstążką i nakleić personalizowaną etykietę. Na pewno taki prezent zostanie doceniony szczególnie przez osoby, które do tej pory korzystały z kupnych mieszanek.
3. Fajnym pomysłem na podarunek są przetwory, tak naprawdę można je przygotować już w sezonie letnim i nic tak nie cieszy w środku zimy jak słoik pysznej, pachnącej aromatycznej konfitury czy dżemu. Ja w tym roku obdaruję bliskie mi osoby dżemem z jabłuszek rajskich. Ale w latach ubiegłych zdarzały się prezenty w postaci przetworów wytrawnych a więc ketchup z cukinii, ajvar czy antipasti.
4. I wreszcie ostatni z moich pomysłów na jadalne, a raczej pijalne prezenty to likiery. Zaczynałam od najbardziej tradycyjnego likieru jajecznego, ale na szczególną uwagę zasługują tu: likier z kukułek, likier makowy – jest to wzbogacona wersja likieru jajecznego, przepyszny likier czekoladowy oraz piernikowy a także efektowny likier pomarańczowy z białą czekoladą.
Więcej pomysłów znajdziecie w kolekcji Jadalne prezenty na platformie Cookidoo.
Świetnym pomysłem są też domowej roboty przetwory przygotowywane już latem lub wczesną jesienią takie jak dżemy, powidła czy ketchupy. Ale jednym z moich najnowszych odkryć są syropy – malinowy, imbirowy czy piernikowy świetnie smakują z zimową herbatką.
Jestem ciekawa Waszych pomysłów, jakie są Wasze propozycje na zaskoczenie gości niebanalnym prezentem?