Przepis na tradycyjną włoską passate dzięki któremu przygotujesz aż 5 kg pomidorów na raz!
Składniki:
5 kg pomidorów Lima
1 czerwona papryka
500 g wody
Oliwa (do zalania passaty w słoikach)
2 łyżki soli
Świeże liście bazylii
Przygotowanie:
- Pomidory dokładnie myjemy
- Wycinamy szypułki i ewentualnie brzydkie części pomidory, pomidory tniemy na pół
- Pomidory umieszczamy w dużym garnku
- Wlewamy około 500 g wody
- Dodajemy pokrojoną w paski paprykę, całość dokładnie mieszamy
- Gotujemy 25-30 min, mieszając co około 5 minut
- Następnie masę odcedzamy pozbywając się nadmiaru wody, wodę tą wylewamy – jest gorzkawa i nie nadaje się do dalszego przetwarzania. A dzięki pozbyciu się jej nasza pulpa pomidorowa jest gęściejsza.
- Dodajemy sol i miksujemy (w Thermomixie) – minutę stopniowo zwiększając obroty od 5-10.
- Do czystych wyparzonych słoików układamy liście bazylii.
- Passatę przelewamy do słoików (aby uniknąć rozchlapywania można posłużyć się pokrywą naczynia miksującego, nałożoną na słoik)
- Na wierzch passate polewamy oliwą, by ją dokładnie przykryć i zapobiec wysychaniu czy psuciu.
- Pasteryzujemy w dowolny sposób.
Gwarantuję! To prawdopodobnie najlepsza passata na świecie:)