Tradycyjna włoska Passata z Thermomixa

Przepis na tradycyjną włoską passate dzięki któremu przygotujesz aż 5 kg pomidorów na raz!
Składniki:
5 kg pomidorów Lima
1 czerwona papryka
500 g wody
Oliwa (do zalania passaty w słoikach)
2 łyżki soli
Świeże liście bazylii

Przygotowanie:

  1. Pomidory dokładnie myjemy
  2. Wycinamy szypułki i ewentualnie brzydkie części pomidory, pomidory tniemy na pół
  3. Pomidory umieszczamy w dużym garnku
  4. Wlewamy około 500 g wody
  5. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę, całość dokładnie mieszamy
  6. Gotujemy 25-30 min, mieszając co około 5 minut
  7. Następnie masę odcedzamy pozbywając się nadmiaru wody, wodę tą wylewamy – jest gorzkawa i nie nadaje się do dalszego przetwarzania. A dzięki pozbyciu się jej nasza pulpa pomidorowa jest gęściejsza.
  8. Dodajemy sol i miksujemy (w Thermomixie) – minutę stopniowo zwiększając obroty od 5-10.
  9. Do czystych wyparzonych słoików układamy liście bazylii.
  10. Passatę przelewamy do słoików (aby uniknąć rozchlapywania można posłużyć się pokrywą naczynia miksującego, nałożoną na słoik)
  11. Na wierzch passate polewamy oliwą, by ją dokładnie przykryć i zapobiec wysychaniu czy psuciu.
  12. Pasteryzujemy w dowolny sposób.

Gwarantuję! To prawdopodobnie najlepsza passata na świecie:)

Tagi: ,

Podobne Artykuły

dodał
Poprzedni Wpis
0 udostępnień