Przedstawiam prosty, ale niezwykle efektowny pomysł na świąteczny stół – choinka z dwukolorowym pesto z Thermomixa. Opcje są dwie – expresowa – z gotowym pesto ze słoiczków lub bardziej zaawansowana – przygotowanie pesto samodzielnie. Wybór należy do Was.
Przepis na zielone pesto z Thermomixa zamieściłam niedawno na blogu, znajdziecie go tutaj.
Składniki
Ciasto
- 250 g mleka
- 60 g masła
- 500 g mąki pszennej
- 20 g drożdży świeżych
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Kulka mozzarelli twardej w kulce
sezam do posypania
jajko do posmarowania
Pesto zielone
- 40 g liści bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki soli
- 60 g oliwy
- 30 g sera pecorino
- 15 g orzechów włoskich
Pesto czerwone
- 25 g sera parmezan
- 50 g wody
- 50 g suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 50 g oleju z suszonych pomidorów
- ¼ łyżeczki soli
- ½ – 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 – 2 chilli
Przygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć mozzarellę, rozdrobnić 10 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło, podgrzewać 3 min/37°C/obr. 1. Dużą miskę natłuścić oliwą, odstawić.
Do naczynia miksującego dodać mąkę, drożdże, jajko, cukier i sól, wyrobić Ciasto 5 min. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć folią spożywczą lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 1 godz lub wstawić do piekarnika 40°C na około 30 min. W tym czasie przygotować pesto. W wersji expresowej można skorzystać z kupnego pesto dobrej jakości.
Przygotowanie pesto zielonego.
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pecorino, rozdrobnić 5 s/obr. 10. Dodać orzechy włoskie, czosnek, bazylię, oliwę i sól, zmiksować 20 s/obr. 7.
Przygotowanie pesto czerwonego.
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 5 s/obr. 10. Dodać wodę, suszone pomidory oraz pozostałe składniki, zmiksować 20 s/obr. 7.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić kopystką na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować na kształt prostokąta. Pierwszy rozwałkowany kawałek ciasta przełożyć na przygotowaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarować na nim naprzemiennie przygotowane (lub słoikowe) pesto, całość posypać rozdrobnionym parmezanem. Na wierzchu ułożyć drugi kawałek ciasta, delikatnie docisnąć. Za pomocą ostrego noża z ciasta wyciąć kształt choinki. Pozostałe ciasto wykorzystać do zrobienia zakręconych paluchów lub bułeczek.
W poprzek choinki kroić podłużne paski tworząc kształt gałązek choinki, chwytać palcami i zwijać wokół własnej osi. Przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min lub wstawić do piekarnika 40°C na około 15 min.
Po czasie wyrastania posmarować choinkę roztrzepanym jajkiem i oprószyć ziarnami sezamu.
Piec około 20-25 min (200°C) lub z wykorzystaniem Thermomix sensor.
Prosty, efektowny przepis na świąteczny stół.