
Przygotowanie koncentratu bulionu czyli kostki rosołowej z Thermomix z własnych składników nie tylko oszczędza czas i sprzyja zdrowiu, ale tez pozwala ograniczyć generowanie niepotrzebnych opakowań plastikowych. Ale przede wszystkim koncentrat bulionu z thermomixa pozbawiony jest konserwantów oraz glutaminianu sodu, a także innych szkodliwych substancji. Jedynym konserwantem jest tu sól, najlepiej himalajska gruboziarnista.
Koncentrat z thermomixa najlepiej przechowywać w słoiku w lodowce lub zamrozić w silikonowych foremkach.
Wszystkim moim klientom powtarzam, że tak naprawdę od przygotowania koncentratu właśnie powinno rozpocząć swoje gotowanie w Thermomix. Stanowi bowiem on podstawowy składnik większości zup, gulaszy, dań na ciepło i innych. Polecam również po przygotowaniu koncentratu nie myć naczynia miksujacego a przygotować na pozostałych resztkach zupę, np. Krem z pomidorow lub cukinii.
Wybór smaku koncentratu bulionu zależy od Ciebie. U mnie dawniej najczęściej był to drobiowy koncentrat, potem warzywny z parmezanem z Cookidoo, teraz najczęściej robię koncentrat z warzyw według swoich proporcji. Bez względu na to, czy w przepisie z Cookidoo jest mowa o uzyciu koncentratu mięsnego czy innego ja dodaję mój warzywny.
Nie polecam przygotowywania kilku smaków bulionów na raz (chyba, że chcesz je od razu zamrozić). Wychodzi go bowiem bardzo dużo a wystarcza na spokojnie na jakieś 2-3 miesiące w zależności oczywiście od częstotliwości gotowania.

Kilka rad odnośnie bulionów i utrzymania ich długiej żywotności:
💚 nabieraj go zawsze za pomocą suchej i czystej łyżeczki
💚 słoik, w ktorym, przechowujesz koncentrat powinien być idealnie czysty – dokładnie umyj wiec zarówno słoik jak i pokrywkę ciepłą wodą z dodatkiem płynu do naczyń, następnie najlepiej sparz wrzącą wodą
💚 nie ograniczaj ilości soli, którą podano w przepisie – to ona jest jedynym konserwantem w bulionie dzięki czemu właśnie tak długo utrzymuje swoją żywotność. Zawsze możesz pominąć dodatek soli w daniach, które będziesz przygotowywać na bazie tegoż koncentratu.
1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu odpowiada 1 kupnej kostce rosołowej.
1 czubatą łyżeczkę koncentratu należy rozpuścić w 500 g wody aby otrzymać bulion.
Jako ciekawostkę powiem Wam w sekrecie, że czasem rozpuszczam płaską łyżeczkę koncentratu w kubku gorącej wody aby otrzymać szybki rosołek do wypicia, a’la gorący kubek:)
Czas na mój przepis
Składniki:
Proporcje totalnie dowolne –
Tak aby ich suma dała 600-700 g warzyw
Marchew
Pietruszka
Seler
Cebula
Pomidor
Por
Suszone grzyby 5-10 g
2 ząbki czosnku
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
Zioła świeże – np bazylia, rozmaryn, natka pietruszki czy koperek
Lub jeśli aktualnie nie posiadam świeżych ziół dodaje suszone
60 g wody
1 łyżka oliwy z oliwek (dzieki niej wytworzą nam się na rosołku oczka)
100 g soli gruboziarnistej
Przygotowanie
Warzywa i zioła szatkujemy 10 s/obr 7
Dodajemy pozostałe składniki i dusimy 20 min/temperatura Varoma.
Miksujemy całość 1 min/obr 4-8
Przekładamy do słoiczków i czekamy aż ostygną przed wstawieniem do lodowki:)
Mam nadzieję, że tych kilka wskazówek pozwoli Ci cieszyć się pysznym smakiem i doskonała żywotnością koncentratu bulionu.
A który jest Twój ulubiony?
Zaproś mnie do siebie i przygotujmy Twoją wersję koncentratu bulionu – zadzwoń 509 285-071