Koncentrat bulionu czyli kostka rosołowa z Thermomix

koncentrat-bulionu-2
koncentrat-bulionu-2

Przygotowanie koncentratu bulionu czyli kostki rosołowej z Thermomix z własnych składników nie tylko oszczędza czas i sprzyja zdrowiu, ale tez pozwala ograniczyć generowanie niepotrzebnych opakowań plastikowych. Ale przede wszystkim koncentrat bulionu z thermomixa pozbawiony jest konserwantów oraz glutaminianu sodu, a także innych szkodliwych substancji. Jedynym konserwantem jest tu sól, najlepiej himalajska gruboziarnista.

Koncentrat z thermomixa najlepiej przechowywać w słoiku w lodowce lub zamrozić w silikonowych foremkach.

Wszystkim moim klientom powtarzam, że tak naprawdę od przygotowania koncentratu właśnie powinno rozpocząć swoje gotowanie w Thermomix. Stanowi bowiem on podstawowy składnik większości zup, gulaszy, dań na ciepło i innych. Polecam również po przygotowaniu koncentratu nie myć naczynia miksujacego a przygotować na pozostałych resztkach zupę, np. Krem z pomidorow lub cukinii.

Wybór smaku koncentratu bulionu zależy od Ciebie. U mnie dawniej najczęściej był to drobiowy koncentrat, potem warzywny z parmezanem z Cookidoo, teraz najczęściej robię koncentrat z warzyw według swoich proporcji. Bez względu na to, czy w przepisie z Cookidoo jest mowa o uzyciu koncentratu mięsnego czy innego ja dodaję mój warzywny.

Nie polecam przygotowywania kilku smaków bulionów na raz (chyba, że chcesz je od razu zamrozić). Wychodzi go bowiem bardzo dużo a wystarcza na spokojnie na jakieś 2-3 miesiące w zależności oczywiście od częstotliwości gotowania.

koncentrat-bulionu-thermomix

Kilka rad odnośnie bulionów i utrzymania ich długiej żywotności:

💚 nabieraj go zawsze za pomocą suchej i czystej łyżeczki

💚 słoik, w ktorym, przechowujesz koncentrat powinien być idealnie czysty – dokładnie umyj wiec zarówno słoik jak i pokrywkę ciepłą wodą z dodatkiem płynu do naczyń, następnie najlepiej sparz wrzącą wodą

💚 nie ograniczaj ilości soli, którą podano w przepisie – to ona jest jedynym konserwantem w bulionie dzięki czemu właśnie tak długo utrzymuje swoją żywotność. Zawsze możesz pominąć dodatek soli w daniach, które będziesz przygotowywać na bazie tegoż koncentratu.

1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu odpowiada 1 kupnej kostce rosołowej.

1 czubatą łyżeczkę koncentratu należy rozpuścić w 500 g wody aby otrzymać bulion.

Jako ciekawostkę powiem Wam w sekrecie, że czasem rozpuszczam płaską łyżeczkę koncentratu w kubku gorącej wody aby otrzymać szybki rosołek do wypicia, a’la gorący kubek:)

Czas na mój przepis

Składniki:

Proporcje totalnie dowolne –

Tak aby ich suma dała 600-700 g warzyw

Marchew

Pietruszka

Seler

Cebula

Pomidor

Por

Suszone grzyby 5-10 g

2 ząbki czosnku

2 ziarna ziela angielskiego

2 liście laurowe

Zioła świeże – np bazylia, rozmaryn, natka pietruszki czy koperek

Lub jeśli aktualnie nie posiadam świeżych ziół dodaje suszone

60 g wody

1 łyżka oliwy z oliwek (dzieki niej wytworzą nam się na rosołku oczka)

100 g soli gruboziarnistej

Przygotowanie

Warzywa i zioła szatkujemy 10 s/obr 7

Dodajemy pozostałe składniki i dusimy 20 min/temperatura Varoma.

Miksujemy całość 1 min/obr 4-8

Przekładamy do słoiczków i czekamy aż ostygną przed wstawieniem do lodowki:)

Mam nadzieję, że tych kilka wskazówek pozwoli Ci cieszyć się pysznym smakiem i doskonała żywotnością koncentratu bulionu.

A który jest Twój ulubiony?

dodał
Poprzedni Wpis Następny Wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 udostępnień