5 zasad przechowywania produktów w lodówce i zamrażalniku, o których nie miałaś/eś pojęcia!

Gotowanie, nawet z Thermomixa, nie może się odbyć bez dostępności podstawowych składników. Ważne jest więc poznanie zasad takiego przechowywania produktów w lodówce i zamrażalniku aby zapewnić ich długą żywotność, świeżość oraz łatwą dostępność.

Trwałość produktów żywnościowych jest bardzo zróżnicowana, najmniej trwałe są świeże warzywa, owoce czy mięso, wędliny, sery i jaja. Dużo większą trwałością charakteryzują się produkty częściowo przetworzone, takie jak np przetwory mięsne czy mleczne. Największą trwałość zachowują wszelkie produkty poddane obróbce termicznej, a więc koncentraty, przeciery i inne.

Właściwe przechowywanie produktów w lodówce jest szczególnie istotne z kilku względów – zachowania wartości odżywczej żywności, jej trwałości oraz bezpieczeństwa spożycia.

Nie ma nic gorszego niż marnowanie żywności! A już najgorzej, gdy fakt wyrzucania żywności wynika z jego złego przechowywania. Czy wiesz, że według Banków Żywności w Polsce marnujemy rocznie ok. 4,8 miliona ton jedzenia. Polski Instytut Ekonomiczny wskazuje zaś, że statystyczny Polak marnuje rocznie 247 kg jedzenia! Dacie wiarę?!

Optymalna temperatura jaka powinna panować w lodówce to około 5 stopni (idealnie między 1°C a 3°C) i temperatura zamrażalnika poniżej -18°C. To zapobiega wzrostowi bakterii i utrzymuje produkty świeże na dłużej.

Unikaj przepełniania lodówki, wewnątrz lodówki powinien być zachowany prawidłowy obieg zimnego powietrza.

Zmiany można zacząć wprowadzać małymi kroczkami, jednym z nich jest segregacja produktów w naszej lodówce. Jeśli jeszcze nie wiesz, jak układać żywność w lodówce zapoznaj się koniecznie z poniższymi 5 zasadami przechowywania produktów w lodówce.

  1. Dolne szuflady to idealne miejsce na warzywa i owoce, panuje tam bowiem wyższa wilgotność niż w półkach otwartych.
  2. Dolna półka, lub w niektórych lodówkach, druga dolna szuflada – to miejsce do którego powinny trafić produkty najszybciej psujące się, a więc: surowe mięsa i świeże ryby. Przy czym warto pamiętać, że mięsa nie powinno przechowywać się dłużej niż 2 dni, ryb 1 dzień.
  3. Środkowe półki idealnie nadają się do przechowywania produktów, które mają krótki termin przydatności do spożycia, w szczególności – wędliny, sery, ale również gotowe dania – np zupy czy sosy. Świetnym rozwiązaniem na przedłużenie trwałości plastrowanych serów czy wędlin jest przekładanie ich do specjalnych pojemników lub owinięcie papierem.
  4. Górna półka najlepiej sprawdzi się do przechowywania produktów mlecznych, takich jak nabiał, ale również dżemy lub ciasta, a także śmietany czy masła.
  5. Półki na drzwiczkach lodówki mogą służyć za idealne miejsce dla jajek, przetworów, soków, olejów

Czy wiesz, że niektórych produktów nie należy umieszczać w lodówce, mogą one wówczas tracić swoje wartości odżywcze. Należą do nich m.in.: pomidory, świeże ogórki, cebula, czosnek, awokado, rośliny strączkowe, cukinia, dynia, cytryna i inne owoce egzotyczne oraz jabłka i miód. 

Warto zwrócić uwagę na sortowanie produktów w lodówce ze względu na datę ważności, i tak na przykład, układanie tych z krótszą datą przydatności do spożycia bliżej zasięgu wzroku.

Parę słów należy tu również wspomnieć o zasadach przechowywania składników w zamrażalniku. Dobrze jest podzielić sobie jego szuflady i sortować np;

  1. w jednej szufladzie warzywa, owoce i np kostki lodu,
  2. w drugiej mięso i resztki
  3. w trzeciej ryby i owoce morza

Bardzo polecam, w przypadku samodzielnego mrożenia, opisywanie woreczków lub opakowań – nazwa oraz data zamrożenia.

Czy wiesz, że nie wszystkie produkty można mrozić? Zmienia to bowiem ich strukturę i smak, należą do nich – ziemniaki, ogórek, arbuz, jabłka, sałata, całe jaja, sery, twarogi, śmietana.

Moim tipem natomiast jest mrożenie bardzo dojrzałych bananów (bez skórki), często wracam do nich gdy najdzie mnie ochota na chlebek bananowy bądź mufinki czy smoothie.

Zasady przechowywania produktów w lodówce i zamrażalniku są bardzo przydatne, wpływają one zarówno na nasze zdrowie, jak i na zmniejszenie odsetku marnowanej żywności.

Gotowanie w Thermomix to najczęściej korzystanie z prostej, nieprzetworzonej żywności, dlatego tak ważne aby móc zawsze mieć pod ręką świeże i dobrej jakości produkty. Warto więc być za pan brat z zasadami ich przechowywania w lodówce i zamrażalniku.

Podobne Artykuły

dodał
Poprzedni Wpis Następny Wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 udostępnień