Ayran z Thermomixa.
Ręka do góry kto wie co to Ayran? Chyba wstyd się przyznać, ale ja tak naprawdę po raz pierwszy poznałam jego smak w budce z tureckim kebabem. Później piłam go również w Bułgarii. Jest to napój pochodzący z Turcji napój, który w składzie zawiera tylko jogurt, wodę i sól. Ma bardzo przyjemny, lekki smak,a co najważniejsze jest bardzo orzeźwiający i chłodzący – idealny na letnie upały. Doskonale gasi pragnienie a jednocześnie delikatnie syci. Dodatkowo wycisza smak pikantnych potraw.
Do jego przygotowania tak naprawdę wystarczą nam trzy składniki, ale propozycji podania go jest dużo więcej. Podawać koniecznie dobrze schłodzony.
Składniki:
400 g jogurtu naturalnego (oczywiście najlepszy tu będzie ten zrobiony samodzielnie w Thermomixie) 200 g wody, zimnej łyżeczka soli ja dodałam jeszcze 10 g liści świeżej mięty Wszystkie składniki należy idealnie rozmieszać, i oczywiście można zrobić to ręcznie ale przy pomocy Thermomixa na powierzchni Ayranu powstanie nam dosyć wysoka przyjemna pianka, ktora jest również charakterystycznym elementem podawania tego napoju w oryginale. Składniki zmiksować: 30 s/obr. 10, następnie wstawić do lodówki aby podawać idealnie schłodzony, lub pić bezpoceśrenio po przygotowaniu. Zmieniając język w menu na cookido znajdziecie propozycje przygotowania Ayranu w nieco inny sposób.
Ayran
Świetna sprawa na upalne dni.