Ayran z Thermomixa

Ayran z Thermomixa.

Ręka do góry kto wie co to Ayran? Chyba wstyd się przyznać, ale ja tak naprawdę po raz pierwszy poznałam jego smak w budce z tureckim kebabem. Później piłam go również w Bułgarii. Jest to napój pochodzący z Turcji napój, który w składzie zawiera tylko jogurt, wodę i sól. Ma bardzo przyjemny, lekki smak,a co najważniejsze jest bardzo orzeźwiający i chłodzący – idealny na letnie upały. Doskonale gasi pragnienie a jednocześnie delikatnie syci. Dodatkowo wycisza smak pikantnych potraw.

Do jego przygotowania tak naprawdę wystarczą nam trzy składniki, ale propozycji podania go jest dużo więcej. Podawać koniecznie dobrze schłodzony.

Składniki:

400 g jogurtu naturalnego (oczywiście najlepszy tu będzie ten zrobiony samodzielnie w Thermomixie)
200 g wody, zimnej
łyżeczka soli
ja dodałam jeszcze 10 g liści świeżej mięty

Wszystkie składniki należy idealnie rozmieszać, i oczywiście można zrobić to ręcznie ale przy pomocy Thermomixa na powierzchni Ayranu powstanie nam dosyć wysoka przyjemna pianka, ktora jest również charakterystycznym elementem podawania tego napoju w oryginale.
Składniki zmiksować: 30 s/obr. 10, następnie wstawić do lodówki aby podawać idealnie schłodzony, lub pić bezpoceśrenio po przygotowaniu. 
Zmieniając język w menu na cookido znajdziecie propozycje przygotowania Ayranu w nieco inny sposób.

Podobne Artykuły

dodał
Poprzedni Wpis Następny Wpis

Komentarze

    • Arek
    • 16 sierpnia 2021
    Odpowiedz

    Świetna sprawa na upalne dni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

0 udostępnień