Popularność sushi w Polsce stale rośnie, wzrasta również liczba sushi barów. Niemniej jednak koszty zestawów sushi do najtańszych nie należą. Świetnie więc, że z pomocą przychodzi nam Thermomix, za pomocą którego wyczarować możemy przepyszne nigri czy maki w własnym domu. Oprócz jedzenia sushi niezwykła radość daje również samodzielna radość tworzenia kolorowych, smacznych, zdrowych rolek.
Kto raz ugotował zwykły ryż za pomocą Thermomixa doskonale wie, że jest najlepszy na świecie. Idealnie miękki, nie kleisty, sypki, w punkt. To samo dotyczy przygotowania ryżu do sushi, który jest podstawą tego dania. Ryż do sushi przygotowany w Thermomixie z odpowiednimi dodatkami ma idealną kleistość, łatwo go więc formować.
Co szczególnie istotne sushi przygotowane w domu jest znacząco tańsze, rolka w zależności od użytych składników, kosztuje ok. 3-5 zł.
Składniki na idealny ryż
- 250 g ryżu do sushi
- 1200 g wody
- 20 g octu ryżowego, plus 2 łyżki do zaprawy
- 1 łyżeczka cukru
- ¾ łyżeczki soli
- 120 g łososia wędzonego
- 80 g serka kremowego, podzielonego na kawałki
- 200 g ogórka, bez gniazd nasiennych, pokrojonego w słupki
- 4 płaty wodorostów nori
- awokado, ilość do nadziania sushi, pokrojone w 0,5 cm plastry (ok. 0,5 szt.)
- sos sojowy, imbir marynowany i wasabi – ilość do podania
Sposób przygotowania
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ryż, opłukać dokładnie pod bieżącą wodą, odstawić. Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, włożyć koszyczek z opłukanym ryżem, gotować na parze 16 min/Varoma/obr. 4. W tym czasie przygotować zaprawę do ryżu. Do miseczki wlać 2 łyżki octu ryżowego, dodać cukier i ½ łyżeczki soli, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, przełożyć ryż do naczynia miksującego, dodać zaprawę, przemieszać kopystką.
- Przy pomocy nakładki krojącej można posiekać pozostałe składniki.
Sushi będzie doskonałą przekąską na domową imprezę z znajomymi lub rodziną. Sytą, a jednocześnie zdrową i bardzo efektowną.