Owsianka z chia z Thermomixa

owsianka-thermomix

Owsianka z chia z Thermomixa to żródło cennych składników odżywczych, ale też niesamowity aksamitny i przepyszny raj dla podniebienia. Podpowiem Ci kilka tipów jak przygotować idealną owsiankę chia z Thermomixa.

Wybierz dobrej jakości płatki owsiane – warto wybrać płatki owsiane górskie, które są grubsze i bardziej chrupiące niż zwykłe płatki. Unikaj płatków owsianych z dodatkami, takimi jak cukier lub sól.

Dobre proporcje płatków do płynu są kluczem do sekretu – dla idealnej konsystencji, stosuj zazwyczaj proporcje 1:2 między płatkami owsianymi a płynem (mlekiem, mlekiem roślinnym lub wodą). Można dostosować ilość płynu do swojego gustu, dodając więcej płynu, jeśli wolisz bardziej rozrzedzoną owsiankę.

Nasiona chia zaliczane jest do grupy superfoods ze względu na bogactwo wartości odżywczych.

Przepis na 2 porcje:

  • 400 g mleka  
  • 20 g miodu 
  • 60 g płatków owsianych 
  • 10 g nasion chia 
  • ulubione owoce lub dżem (u mnie często dżem z rajskich jabłuszek)

Sposób przygotowania

  1. Do naczynia miksującego wlać mleko, miód, dodać płatki owsiane, nasiona chia i podgrzewać 8 min/90°C/obr. 1- wsteczne.

Smacznego!

Pamiętaj, że owsianka to zdrowy i pożywny posiłek, który można przygotować w krótkim czasie. Warto spróbować różnych wariantów i znaleźć swój ulubiony przepis na owsiankę.

Sprawdź inne moje owsiankowe pomysły – owsianka a’la Raffaello, piernikowa i tradycyjna polecają się na śniadania.

Tagi:

Podobne Artykuły

dodał
Poprzedni Wpis Następny Wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 udostępnień