10 Thermomixowych tricków, o których nie masz pojęcia

Oto 10 Thermomixowych tricków, które z pewnością ułatwią Ci jeszcze bardziej pracę w kuchni. Ciekawa jestem czy już znaliście je wcześniej?

1. Obieranie ząbków czosnku w naczyniu miksującym

thermomix-czosnek

Obieranie ząbków czosnku w naczyniu miksującym. Słyszałam już o kilku sposobach na obieranie czosnku w Thermomixie, myślę jednak że ten jest najprostszy. Załóż motylek na noże, podziel główkę czosnku na ząbki i wrzuć je do naczynia miksującego, oczywiście w skórkach. Czosnek zalej szklanką wody. Ustaw obroty wsteczne, prędkość 4, czas 10 sekund i gotowe:) O ile obranie 2-3 ząbków czosnku nie jest kłopotliwe, o tyle z obraniem ok 50-80 g ząbków do zupy czosnkowej jest już nielada wyzwaniem:)

2. Sterylizowanie butelek oraz akcesoriów dla niemowląt

Sterylizowanie butelek oraz akcesoriów dla niemowląt. Ułóż butelki, szklane słoiczki, smoczki czy gryzaczki na Varomie, nalej 500 g wody do naczynia miksującego i ustaw temperaturę Varoma, czas 15 min, obr. 1.

3. Oddzielanie białka od żółtka jaja

Oddzielanie białka od żółtka jaja. Nałóż pokrywę z miarką na naczynie miksujące. Rozbij jajko wylewając jego zawartość na pokrywę. Dzięki szczelinom wokół miarki białko spłynie do naczynia, żółtka zostaną na pokrywie.

4. Używanie podstawy Varomy jako durszlaka

Używanie podstawy Varomy jako durszlaka. Po gotowaniu ryżu czy makaronu, lub odlaniu wody z obranych ziemniaków wykorzystuję dół Varomy jako sporej wielkości sitko porostu umieszczając go w zlewie i przepłukując ryż, makaron czy ziemniaki.

5. Expresowe osuszanie naczynia miksującego

Expresowe osuszanie naczynia miksującego. Sposobów jest kilka, ja naczęściej korzystam z sposobu „na dziesiątkę”. Umieszczam naczynie miksujące w korpusie, ustawiam maksymalną liczbę obrotów na 10 i uruchamiam pokrętło start, po około 1 sekundzie włączam obroty wsteczne na kolejną 1 sekundę. Nadmiar wody, która ewentualnie mogła zgromadzić się pod nożami a siła odśrodkowa zrzuciła ją na ścianki naczynia przecieram do sucha i gotowe.

6. Spienianie mleka do kawy

Spienianie mleka do kawy. Umieszczam na nożach motylek, wlewam mleko i ubijam 2 min/obr.4, jeśli ktoś woli ciepłe spienione mleko może je podgrzać 3-5 min/80°C/obr. 2-3.

7. Usuwanie nadmiaru ciasta z noży

Usuwanie nadmiaru ciasta z noży. Znowu używam metody na moją „dziesiątkę”. Po wyrabianiu ciast np. na pizzę czy chleb nadmiar ciasta pozostający na nożach można z łatwością ściągnąć poprzez włączenie obrotów na maxa tj. na 10. Siła odśrodkowa zrzuci ciasto na ścianki skąd z łatwością wydobędziemy je kopystką.

8. Ważenie

Ważenie. Używanie funkcji wagi Thermomixa w czynnościach niezwiązanych z gotowaniem, takich jak np. waga paczki czy listu. Waga w TM6 mierzy z dokładnością do 1 g produkty do wagi 3 kg.

9. Używanie pokrywy naczynia miksującego w celu zapobiegania rozsypaniu potraw przesypywanych do słoików

Używanie pokrywy naczynia miksującego w celu zapobiegania rozsypaniu potraw przesypywanych do słoików. Po prostu połóż pokrywę na słoiku, do którego chcesz przesypać bułkę tartą lub mąkę, lub chcesz przelać gotowy dżem – jeśli nie trafisz do otworu w słoiku cała reszta zostanie na pokrywie. Łatwiej usuniesz zabrudzenie z pokrywy niż z blatu.

10. Czyszczenie naczynia

Czyszczenie naczynia. Używanie pasty z sody oczyszczonej do naturalnego odświeżenia naczynia miksującego. Posyp obficie dno naczynia sodą osaczoną, dodaj odrobinę wody aby utworzyć pastę. Rozprowadź pastę po całych ściankach naczynia i zostaw roztwór na noc. Rano przepłucz naczynie ciepłą wodą i gotowe. Naczynie lśni jak nowe.

Daj znać czy któraś z tych porad jest dla Ciebie zaskoczeniem? A może chcesz się podzielić ze mną swoimi poradami dotyczącymi użytkowania urządzenia Thermomix?

Wymieńmy się pomysłami i trickami.

Podobne Artykuły

dodał
Poprzedni Wpis Następny Wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 udostępnień