Antygrypina – przepis tradycyjny oraz z thermomixa

antygrypina
antygrypina

Co to jest antygrypina i w jakim celu się ją stosuje?

Jesień to niestety często początek sezonu przeziębień – idealnym rozwiązaniem wspierającym naturalnie naszą odporność może okazać się domowa antygrypina. Antygrypina to mieszanka składników, której podstawą są cytrusy, wzbogacone innymi dodatkami takimi jak np. miód. Może być stosowana zarówno jako środek wzmacniający naszą odporność, jak i wspomagająco w walce z występującą już infekcją lub przeziębieniem.

Jeśli chcesz stosować antygrypinę aby wzmocnić odporność siebie i swojej rodziny możesz pić ją raz, dwa razy dziennie. Jeśli ma ona wspomóc Twoją walkę z przeziębieniem możesz sięgać po nią częściej.

Co sprawia, że antygrypina jest skuteczna?

Antygrypina jest skuteczna pod warunkiem, że została przygotowana ze składników wysokiej jakości, gdyż z każdego poszczególnego składnika pobiera to co w nim najlepsze – witaminy (przede wszystkim witaminę C), składniki mineralne, substancje działające antybakteryjnie i antywirusowo. I tak między innymi:

Grejpfrut, a zwłaszcza jego zmiksowane pestki, zawierają citrosept – naturalny antybiotyk;

Cytryny i pomarańcze, dzięki wysokiej zawartości witaminy C wzmacniają odporność i poprawiają pracę systemu immunologicznego;

Czosnek – skutecznie wspomaga leczenie infekcji wirusowych układu oddechowego wykorzystuje do tego lotne związki siarkowe i olejki eteryczne;

Miód – zawiera właściwości odżywcze, bakteriobójcze i uodparniające

Goździki – ich właściwości antyseptyczne i przeciwbólowe sprawiają, że podczas przeziębienia lub grypy szybciej dojdzie się do zdrowia, łagodzą także ból gardła i kaszel, a także udrożniają zatkany nos;

Imbir – jest cennym źródłem olejków eterycznych i żywic o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i wykrztuśnym, łagodzi kaszel, rozrzedza śluz, hamuje skurcze oskrzeli, działa przeciwbólowo i przeciwgorączkowo, ma właściwości silnie rozgrzewające.

Antygrypina – przepis tradycyjny oraz z thermomixa

Jako, że każdy robi ją nieco inaczej ja podaję Wam mój przepis, idealny zarówno do zrobienia w Thermomixie jak i w sposób tradycyjny:

1 grejpfrut

1 pomarańcza

2 ząbki czosnku

1 cytryna

Duża łyżka miodu

2 goździki

3 plastry imbiru

600 g wody

Antygrypina przygotowywana metodą tradycyjną – zmiksowanie wszystkich składników, ewentualne podgrzanie do temp. 45°C.

Metoda wykonania Antygrypiny w Thermomixie – wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym. Ustawić czas 1,30 min/obr. 10, podgrzewamy 3 min/50°C/obr. 1. Ewentualnie pijemy na zimno.

Z podanego przeze mnie przepisu wychodzi ok 3 porcji/szklanek napoju.

Na platformie cookidoo w kolekcji „Napoje detoks” znajdziecie również świetny przepis na napój wzmacniający odporność.

Podobne Artykuły

dodał
Poprzedni Wpis Następny Wpis

Komentarze

    • Irena
    • 3 września 2021
    Odpowiedz

    Świetny naturalny lek – polecam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 udostępnień