Potrawy wielkanocne z Thermomixa
Gdy okna już pomyte, a kurze powycierane można zacząć zabierać się za najprzyjemniejszą część przygotowań świątecznych – ozdabianie domu, farbowanie jajek, przygotowywanie koszyczka i oczywiście – potrawy wielkanocne z Thermomixa:)
Zazwyczaj święta wielkanocne spędzamy w Małopolsce gdzie jedną z tradycyjnych wielkanocnych potraw jest Chrzanówka – zupa na bazie serwatki, z chrzanem i dużą ilością mięsa. W tym roku zostajemy w domu więc czas najwyższy aby wziąć się za planowanie menu świątecznego.
Menu na Wielki Piątek
A plany na menu rozpocznę tak naprawdę od Wielkiego Piątku – według tradycji kultywowanej w naszej rodzinie nie je się u nas mięsa aż do niedzielnego śniadania wielkanocnego. W piątek więc zamierzam upiec pasztet roślinny, w związku z Waszymi licznymi poleceniami będzie to tym razem pasztet z pieczarek. Zastanawiam się też nad bułeczkami, które już robiłam w ubiegłym roku – Bułeczki wielkanocne zajączki – to fajne maślane pieczywo a jednocześnie piękna dekoracja stołu.
Dania przygotowywane w Wielką Sobotę
W sobotę zawsze farbujemy jajka, często gotujemy białe jajka w garnku z wodą wypełnioną łupinami cebuli – przepis z zastosowaniem cebuli dostępny jest też na cookidoo, dodatkowo znalazły się tam sposoby farbowania jajek kapustą czerwoną na niebiesko i kurkumą na żółto. Później aby ładnie lśniły natłuszczamy część z nich olejem, pozostałe jajka zostawiam do ozdoby dzieciom według ich inwencji twórczej:)
Od soboty też zaczynam pieczenie ciasta, jako że przeważnie święta spędzamy u rodziny jest to zazwyczaj jedno ciasto. W tym roku wybór padł na Szarlotkę z jabłek i gruszek na orzechowym spodzie z delikatną bezą – brzmi pysznie i już nie mogę się jej doczekać.
Menu z Wielkanocy i Poniedziałku Wielkanocnego
Śniadanie wielkanocne to u nas oczywiście jajka, ale też domowe szynki i pasztety. Na pewno będzie to mój pasztet z pieczarek ale dodatkowo zamierzam zrobić w tym roku pasztet wielkanocny z cookidoo. Na stole nie może też zabraknąć domowej szynki sous -vide, która w zasadzie przygotowuje się sama. Robię ją co roku zarówno na święta Bożego Narodzenia jak i wielkanocne. Będzie też na pewno chleb z naszej domowej piekarni – rudnicki lub Pani Sławki.
Jak święta to musi być u nas sałatka jarzynowa, od lat robię ją już tylko z Thermomixa – jajka gotuję w TM, majonez do niej też przygotowuję sama, robienie tej sałatki nie zajmuje więcej niż 50 minut, wliczając w to już gotowanie jajek.
Ciekawą propozycją i równocześnie ozdobą stołu będą w tym roku portugalskie zielone jajka – jajka na twardo z pietruszkowym farszem panierowane i opiekane w głębokim tłuszczu.
Na obiad w tym roku w wielkanocny poniedziałek zamierzam podać Gratin z dorsza ze szpinakiem – gratin ziemniaczany uwielbiamy, ciekawa więc jestem takiego nieco innego połączenia. Użyję świeżego dorsza, oryginalnie w tym przepisie korzysta się z solonego suszonego dorsza, ale jest problem z jego dostępnością w Polsce.
Waszej szczególnej uwadze polecam żurek wielkanocny z Cookidoo oraz Kiełbasę wieprzową na Varomie – oba dania są niezwykle dobrze przyprawione, pachnące i esencjonalne.
Te święta zapowiadają się przepysznie – a jakie są Wasze smaki? Macie już swoje plany na menu wielkanocne?
Chętnie się dowiem jakie potrawy tradycyjne goszczą na Waszych stołach.