Takiego pesto jeszcze nie jedliście! Gwarantuję!
Najlepsze pesto z Thermomixa. Na przepis wpadłam widząc moją doniczkę pełną świeżej bazylii, na której zerwanie był już chyba ostatni moment. wiele razy przygotowywałam już tradycją wersję pesto z Thermomixa z orzeszkami Pini i serem typu parmezan, jednak to dzisiejsze jest o wiele bardziej aromatyczne, ostrzejsze i pachnie porostu obłędnie! Polecam więc Wam przepis na najlepsze pesto z Thermomixa
Składniki:
40 g liści bazylii
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki soli
60 g oliwy
30 g sera pecorino
15 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pecorino, rozdrobnić 5 s/obr. 10. Dodać orzechy włoskie, czosnek, bazylię, oliwę i sól, zmiksować 20 s/obr. 7. Pesto przełożyć do słoika, zalać od góry oliwą by pokryła całe pesto, przechowywać w lodówce do 7 dni.
Z czym podawać?
Ze wszystkim! Świeże pieczywo, grzanki, makaron, grissini, risotto, gnocchi, a nawet do pizzy, czy gotowanych ziemniaków. U mnie tym razem trafiło do sałatki z buratą i truskawkami.
Jeśli jesteś zwolennikiem nieco bardziej fit sosów zajrzyj do wpisu fit sosy z Thermomixa.
Umów się na prezentację urządzenia Thermomix i wypróbuj razem ze mną ten wspaniały przepis, zadzwoń 509 285-071