Gołąbki w naszej rodzinie uwielbiają wszyscy, i najczęściej na naszym stole pojawia się ich tradycyjna mięsna opcja. Z uwagi na fakt, że jestem osobą niejedzącą mięsa stworzyłam dla siebie wegetariański odpowiednik. Moim mięsożercom jednak również wybitnie przypadły do gustu. Co więc zamiast mięsa do gołąbków? Oprócz tradycyjnej bazy jaką niezmiennie jest ryż, w ruch poszły pieczarki oraz soczewica z puszki. A jak zrobić gołąbki wegetariańskie? Spieszę z przepisem na moje wegetariańskie gołąbki z ryżem, pieczarkami i soczewicą z Thermomixa.
Składniki na gołąbki:
10 liści kapusty włoskiej
200 g ryżu pełnoziarnistego
30 g wody
300 g pieczarek
20 g oleju
120 g cebuli
puszka zielonej soczewicy
pieprz, natka pietruszki, sól
Składniki na sos:
80 g cebuli
400 g pomidorów w puszce
łyżka koncentratu pomidorowego
100 g śmietany
30 g masła
sól, pieprz
Przygotowanie:
Liście kapusty ułożyć we wkładzie i na spodzie varomy. Do koszyczka wsypać ryż. Do naczynia miksującego wlać 1 l wody, dodać łyżeczkę soli. Gotować na parze 23 min/Varoma/obr. 1.
Wylać wodę, ryż i kapustę odstawić. W naczyniu przygotować pieczarki.
Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego pieczarki, gotować na parze 3 min/Varoma/obr. 1. Do naczynia miksującego wlać 20 g oleju, dodać podgotowane na parze pieczarki, rumienić Wysokie Temp. Należy tu skorzystać z wyszukiwarki Cookidoo – rumienienie pieczarek. Ustawienie manualne rumienienia nie jest możliwe ze względów bezpieczeństwa.
Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać pozostałe 10 g oleju, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno miksującego, dusić bez założonej miarki 4 min/120°C/obr. 1. Dodać zrumienione pieczarki, sól i pieprz, rozdrobnić 3 s/obr. 4. Składniki przełożyć do odstawionego ryżu, dodać odcedzoną soczewicę, opcjonalnie nać pietruszki, sporą ilość pieprzu a także sól do smaku.
Na każdy liść kapusty położyć trochę farszu (ilość zależy od wielkości liścia) i starannie zawinąć w rolkę.
Gołąbki układać na Varomie, oba poziomy. Do naczynia miksującego wlać 700 g wody, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 25 min/Varoma/obr. 1. Odstawić w ciepłe miejsce i przystąpić do przygotowania sosu.
Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać masło, dusić 3 min/120°C/obr. 1. Dodać pomidory i koncentrat, zmiksować 30 s/obr. 9. Dodać sól, pieprz, i ewentualnie cukier, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 12 min/100°C/obr. 2. Dodać śmietanę i gotować 1 min/100°C/obr. 2. Założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, zmiksować 30 s/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty. Gołąbki podawać na ciepło, polane sosem pomidorowym.
Sekretem smaku jest tu duża ilość pieprzu i natka pietruszki w farszu. A soczewica zapewnia prawidłowy poziom białka w daniu.
Polecam ogromnie bo naprawdę są przepyszne. Gdy piszę ten wpis ich smak jest już niestety tylko wspomnieniem:) Muszę czym prędzej zrobić je ponownie bo ślinka cieknie pisząc:)