Tagliatelle z Cukinii w Sosie Mascarpone z użyciem Thermomix TM6

tagiatelle-z-thermomixa-1

To danie powinno być gotowe w Thermomix TM6 zaledwie w kilka prostych krokach!

tagiatelle-z-thermomixa-1

Składniki:

  • 250 g makarony rurki
  • 2 średnie cukinie, pokrojone w pasy
  • 1 cebula, pokrojona na ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g sera mascarpone
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Parmezan do posypania (opcjonalnie)
tagiatelle-z-thermomixa-2
tagiatelle-z-thermomixa-3

Instrukcja:

  1. Przygotowanie składników:
    • Umieść cebulę i czosnek w naczyniu miksującym Thermomix. Posiekaj na prędkości 5 przez 5 sekundy.
    • Dodaj oliwę z oliwek i podsmaż cebulę i czosnek na prędkości 1 przez 3 minut przy temperaturze 100 stopni Celsjusza.
  2. Dodawanie cukinii:
    • Dodaj paski cukinii do naczynia miksującego. Smaż na prędkości 1 przez 3-4 minuty przy temperaturze 100 stopni Celsjusza, aż cukinia stanie się miękka, ale nadal chrupiąca.
  3. Dodawanie sosu:
    • Dodaj bulion warzywny i ser mascarpone. Mieszaj na prędkości 1 przez 5 minut przy temperaturze 90 stopni Celsjusza, aż sos się zagęści.
  4. Przygotowanie makaronu:
    • W międzyczasie ugotuj rurki zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  5. Końcowa obróbka:
    • Dodaj ugotowany makaron rurki do naczynia miksującego z sosem. Mieszaj na prędkości 1 przez 1-2 minuty, aby makaron równomiernie pokrył się sosem.
    • Dopraw sos solą i pieprzem do smaku.
  6. Podawanie:
    • Podawaj tagliatelle z cukinii na talerzach, dekorując je ewentualnie świeżą bazylią i opcjonalnie posypując parmezanem.

Tagi:

Podobne Artykuły

dodał
Poprzedni Wpis Następny Wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 udostępnień