Śniadanie

Dział poświęcony śniadaniom z Thermomixa ma pomóc znaleźć idealne inspiracje dla dań, które możemy zaserwować sobie na początek każdego dnia.

Co więcej, moje przepisy są przygotowane w ten sposób, aby Thermomix mógł pomóc nam przygotować wszystkie elementy naszego posiłku, którym rozpoczniemy kolejny dzień. Przy jego pomocy jesteśmy w stanie przygotować wiele opcji na śniadanie z Thermomixa, które staną się naszymi ulubionymi posiłkami. Dodatkowo Thermomix przyśpieszy cały proces i pozwoli nam szybko przygotować posiłek przed wyjściem do szkoły, czy też pracy.

Śledzie po włosku

śledzie po włosku

I wreszcie przyszła pora na smak, którego byłam ciekawa najbardziej. Śledzie po włosku z śródziemnomorskimi dodatkami. Tu, podobnie jak w przypadku śledzi piernikowych czy śledzi w occie, musimy je dobrze wymoczyć – nie mogą być zbyt słone ponieważ większość dodatków które dodamy ma również słonawy posmak.  Ich przygotowanie jest banalnie proste, i tak naprawdę, nie […]

CZYTAJ DALEJ

Śledzie w occie 

śledź w occie

Śledzie w occie – ten przepis to taki trochę mój powrót do korzeni, do tego smaku z dzieciństwa, który nie koniecznie mi wtedy odpowiadał. Teraz wzmocniony przyprawami, które lubię nabiera pełniejszego smaku, jest bardziej aromatyczny i wyrazistszy w smaku, a sam śledź jest bardziej sprężysty. Składniki 6-7 filetów śledziowych z soli – 700 g 500 […]

CZYTAJ DALEJ

Śledzie piernikowe

śledzie piernikowe

Na pierwszy ogień poszły śledzie piernikowe w musztardzie i whisky z dodatkiem miodu i korzennych przypraw. To połączenie smaków nie może być złe. Składniki: 3-4 filety śledziowe 20 g musztardy Dijon 20 g miodu 125g szklanki oleju rzepakowego, lnianego lub słonecznikowego 20 g whisky 2 gwiazdki anyżu 4 goździki 4-5 kulek ziela angielskiego 2 owoce […]

CZYTAJ DALEJ

Śledzie świąteczne

Śledzie świąteczne w kilku odsłonach. I pomyśleć, że kiedyś wcale śledzi nie lubiłam. Wynikało to za pewne z jednej prostej przyczyny – nigdy nie jadłam ich inaczej przygotowanych niż tylko w zalewie octowej z cebulą. Widocznie to nie mój smak. Od kilku ładnych lat sama zaczęłam testowanie przeróżnych przepisów Thermomixa, dzięki którym temat śledzi został […]

CZYTAJ DALEJ

Filet z indyka sous-vide przygotowany w Thermomix

Filet z indyka sous-vide Mięso z indyka to idealna odmiana dla tych, którym znudziło się mięso z kurczaka. Jednak ponieważ jest jednym najchudszych mięs łatwo je przesuszyć podczas przygotowywania. Na przeciw temu problemowi wychodzi jedna z moich ulubionych funkcji dodatkowych które posiada Thermomix Tm6 sous -vide. Co to jest sous-vide Najprościej mówiąc jest to gotowanie […]

CZYTAJ DALEJ



Śniadanie to podobno najważniejszy posiłek dnia. Idąc za tą tezą warto zadbać by nasze menu było urozmaicone, różnorodne i kreatywne. Śniadania z Thermomix są takie właśnie. Za jego pomocą w parę chwil przygotujesz doskonałe pieczywo, idealną owsiankę czy kaszę manną, placuszki, naleśniki, pasty a nawet wędliny, sałatki czy smoothie. Thermomix często kojarzy się raczej z „garnkiem do gotowania”, grono osób jest więc zdziwione gdy dowiaduje się, że za jego pomocą przygotujemy śniadania dla gości z całego świata. Sami również możemy wyruszyć w kulinarną podróż po świecie przygotowując codziennie śniadanie z Thermomixa inspirowane różnymi częściami globu. Warto wspomnieć tu również o przepysznych drugich śniadaniach z Thermomixa takich jak na przykład musli, batoniki energetyczne, smoothie-bowl, koktajle, granole czy shake.