Śniadanie
Dział poświęcony śniadaniom z Thermomixa ma pomóc znaleźć idealne inspiracje dla dań, które możemy zaserwować sobie na początek każdego dnia.
Co więcej, moje przepisy są przygotowane w ten sposób, aby Thermomix mógł pomóc nam przygotować wszystkie elementy naszego posiłku, którym rozpoczniemy kolejny dzień. Przy jego pomocy jesteśmy w stanie przygotować wiele opcji na śniadanie z Thermomixa, które staną się naszymi ulubionymi posiłkami. Dodatkowo Thermomix przyśpieszy cały proces i pozwoli nam szybko przygotować posiłek przed wyjściem do szkoły, czy też pracy.
I wreszcie przyszła pora na smak, którego byłam ciekawa najbardziej. Śledzie po włosku z śródziemnomorskimi dodatkami. Tu, podobnie jak w przypadku śledzi piernikowych czy śledzi w occie, musimy je dobrze wymoczyć – nie mogą być zbyt słone ponieważ większość dodatków które dodamy ma również słonawy posmak. Ich przygotowanie jest banalnie proste, i tak naprawdę, nie […]
Śledzie w occie – ten przepis to taki trochę mój powrót do korzeni, do tego smaku z dzieciństwa, który nie koniecznie mi wtedy odpowiadał. Teraz wzmocniony przyprawami, które lubię nabiera pełniejszego smaku, jest bardziej aromatyczny i wyrazistszy w smaku, a sam śledź jest bardziej sprężysty. Składniki 6-7 filetów śledziowych z soli – 700 g 500 […]
Na pierwszy ogień poszły śledzie piernikowe w musztardzie i whisky z dodatkiem miodu i korzennych przypraw. To połączenie smaków nie może być złe. Składniki: 3-4 filety śledziowe 20 g musztardy Dijon 20 g miodu 125g szklanki oleju rzepakowego, lnianego lub słonecznikowego 20 g whisky 2 gwiazdki anyżu 4 goździki 4-5 kulek ziela angielskiego 2 owoce […]
Śledzie świąteczne w kilku odsłonach. I pomyśleć, że kiedyś wcale śledzi nie lubiłam. Wynikało to za pewne z jednej prostej przyczyny – nigdy nie jadłam ich inaczej przygotowanych niż tylko w zalewie octowej z cebulą. Widocznie to nie mój smak. Od kilku ładnych lat sama zaczęłam testowanie przeróżnych przepisów Thermomixa, dzięki którym temat śledzi został […]
Filet z indyka sous-vide Mięso z indyka to idealna odmiana dla tych, którym znudziło się mięso z kurczaka. Jednak ponieważ jest jednym najchudszych mięs łatwo je przesuszyć podczas przygotowywania. Na przeciw temu problemowi wychodzi jedna z moich ulubionych funkcji dodatkowych które posiada Thermomix Tm6 sous -vide. Co to jest sous-vide Najprościej mówiąc jest to gotowanie […]