Aktualnie przeglądasz: Śniadanie
Śledzie świąteczne w kilku odsłonach. I pomyśleć, że kiedyś wcale śledzi nie lubiłam. Wynikało to za pewne z jednej prostej przyczyny – nigdy nie jadłam ich inaczej przygotowanych niż tylko w zalewie octowej z cebulą. Widocznie to nie mój smak. Od kilku ładnych lat sama zaczęłam testowanie przeróżnych przepisów, dzięki którym temat śledzi został dla […]
Filet z indyka sous-vide Mięso z indyka to idealna odmiana dla tych, którym znudziło się mięso z kurczaka. Jednak ponieważ jest jednym najchudszych mięs łatwo je przesuszyć podczas przygotowywania. Na przeciw temu problemowi wychodzi jedna z moich ulubionych funkcji dodatkowych które posiada Thermomix Tm6 sous -vide. Co to jest sous-vide Najprościej mówiąc jest to gotowanie […]
Śniadania z Thermomixa. Często zdarza mi się słyszeć zdanie – „Thermomix? to ten garnek od gotowania?” No tak Thermomix gotuje, ale wiele osób, które nigdy nie miały okazji z nim obcować nie wie jak wspaniałym pomocnikiem okazuje się Thermomix w kwestii związanej z przygotowaniem śniadań czy kolacji. Dziś skupię się na potrawach, które szczególnie często […]
Domowe bułki wrocławskie z thermomixa Składniki: 170 g mleka 150 g wody 20 g drożdży świeżych, pokruszonych lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g) 1 łyżeczka cukru 30 g masła, miękkiego 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i bułek 1 ½ łyżeczki soli 1. Drożde pokruszyć i umieścić w naczyniu miksującym. Zalać […]
Owsianka piernikowa Nowy Rok, a wraz z nim, jak co roku, czas na zmiany, planowanie, postanowienia. Jednym z nich jest motywacja do wdrożenia zdrowszych nawyków żywieniowych na okres dłuższy niż 3 miesiące – jak to u mnie zwykle bywa. Podstawą mojej diety jest 5 posiłków dziennie – do 1500 kcal łącznie. Korzystam w dużej mierzej […]
Dziś zdradzę Wam przepis na najlepsze na świecie śledzie po skandynawsku, które już od ładnych paru lat weszły do kanonu tradycyjnych potraw wigilijnych w naszej rodzinie. Struktura śledzia w tej marynarcie jest niezwykle delikatna i sprężysta a sam słodko-kwaśny smak marynaty z korzenną nutką jest obłędny. Składniki na śledzie po skandynawsku: 1 kg solonych płatów […]
Moja szynka sous-vide. Sous-vide po francusku znaczy „bez powietrza” i wygląda w ten sposób, że zamarynowane lub po prostu przyprawione mięso pakujemy w woreczek próżniowy z wybranymi dodatkami i następnie gotujemy przez określony czas w kąpieli wodnej o bardzo precyzyjnie ustalonej temperaturze. Składniki: 1 kg szynki 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 ziaren owocu […]
Chleb domowy – kto nie lubi zapachu świeżo upieczonego chleba unoszącego się w kuchni? Pyszny, świeży zapach to nie jedyne korzyści płynące z samodzielnego wypieku. Nie można tu więc pominąć korzyści zdrowotnych i oszczędnościowych wynikających z pieczenia chleba od podstaw. Pozostając w izolacji spowodowanej pandemią koronawirusa, wielu z nas postanowiło zmierzyć się z tematem wypieku […]
Co to jest antygrypina i w jakim celu się ją stosuje? Jesień to niestety często początek sezonu przeziębień – idealnym rozwiązaniem wspierającym naturalnie naszą odporność może okazać się domowa antygrypina. Antygrypina to mieszanka składników, której podstawą są cytrusy, wzbogacone innymi dodatkami takimi jak np. miód. Może być stosowana zarówno jako środek wzmacniający naszą odporność, jak […]
Dziś proponuję prosty przepis na domowy ser z zsiadłego mleka. Najpierw krótka instrukcja na zrobienie kwaśnego mleka: do 2l świeżego mleka dodajemy dwie łyżki jogurtu lub śmietany zawierającej żywe kultury bakterii. Mieszamy np. w garnku i odstawiamy na około 48h. Gdy mleko skwaśnieje będzie się charakterystycznie rozwarstwiać, będzie miało kwaśny smak i zapach. Przelewamy je […]