
Gulasz pomidorowy z makaronem i kurczakiem na diecie?
Utarł się schemat, że osoby będące na diecie nie powinny spożywać makaronu, że makaron tuczy i w ogóle, że kompletnie nie sprzyja odchudzaniu. To dlaczego przeciętny Włoch zjada 26kg makaronu rocznie? Ich sekret tkwi tylko i wyłącznie w umiarze. We Włoszech spożywa się około 60 gramów (suchego makaronu) „pasty” na osobę. Dodatkowo, we Włoszech pasta serwowana jest al dente, co ułatwia trawienie, a sos zawiera dużą ilość bardzo dobrych jakościowo składników.
Makaron jest jednym z moich ulubionych dań, mojej rodziny również, szczerze mówiąc więc rezygnowanie z niego na diecie rodziło we mnie frustrację porównywalną co najmniej z niejedzeniem słodyczy. A jak wiadomo to co zakazane smakuje najlepiej:) Pozwalając sobie w końcu na pyszne, wyczekiwane spaghetti zjesz nie jedną, a dwie porcje. Jaki z tego wniosek? Wszystko spożywane z umiarem nie jest w stanie zaszkodzić.
Uzbrojona w tę wiedzę z przyjemnością ugotowałam więc wczoraj na obiad makaron inspirowany przepisem Ewy Chodakowskiej. Rzeczywiście wg jej przepisu powinnam zjeść ok. 60-70g makaronu. Kiedy odważyłam tę ilość suchego makaronu wydało mi się to niewielką porcją, ale przecież po ugotowaniu makaron pęcznieje dzięki czemu powstał pyszny sycący posiłek. Teraz już wiem, że nie muszę już odmawiać sobie ulubionych produktów. Muszę tylko je umiejętnie komponować – z pomocą tu oczywiście przychodzi mi niejednokrotnie moja ulubiona dietetyk.
Pomidorowy makaron – przepis

Składniki na 1 porcję:
70 g makaronu, najlepszy byłby pełnoziarnisty
100g piersi z kurczaka
150 g pomidorów w puszce
10g oliwy
50 g pora
50 g zielonego groszku mrożonego
sól
pieprz
koncentrat bulionu
łyżka sosu sojowego
Kurczaka pokroić i wymieszać z sosem sojowym. Makaron ugotować. Odcedzić.
Por poszatkować na ok. 2 mm kawałki – włożyć do naczynia miksującego, dodać oliwę, dusić 3 min/120°C/obr. 1. Dodać zamarynowanego kurczaka, pomidory w puszce, groszek, koncentrat bulionu drobiowego, sól i pieprz, przemieszać kopystką, gotować 15 min/100°C/obr. 1- wsteczne. Podawać z makaronem. Można ozdobić np. czarnymi oliwkami.
Moja porcja wg aplikacji Fitatu ma 563 kcal.
Ciekawe propozycje dań obiadowych, niekoniecznie fit – znajdziecie tutaj.
Dlaczego jednak warto jeść makaron na diecie odchudzającej?
Za przyrost wagi ciała nie odpowiada makaron a w głównej mierze sosy, które stanowią dodatek do makaronu. Niejednokrotnie są one zagęszczane śmietaną, mąką czy innymi ciężkimi dodatkami. Ponadto często w Polsce jemy raczej sos z makaronem niż makaron z sosem.
Makaron daje poczucie sytości dzięki zawartości węglowodanów złożonych. Pozwala utrzymać poziom cukru w organizmie na stałym poziomie, zwalcza uczucie głodu i minimalizuje apetyt na słodkie przekąski. Ponadto zawiera błonnik pokarmowy, który wspomaga odchudzanie. To tylko kilka z powodów, dla których jednak warto jeść makaron podczas diety.