Jagodzianki z Thermomixa

Jak lato to jagody, a jak jagody to i jagodzianki. A najlepsze – wiadomo jagodzianki z Thermomixa!

Składniki na 16 jagodzianek:

  • 250 g mleka 
  • 30 g drożdży
  • 80 g cukru 
  • 500 g mąki pszennej
  • opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki cukru waniliowego z TM
  • 2 żółtka 
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 szczypta soli 
  • 400 g jagód, świeżych 
  • 30 g cukru 
  • 25 g skrobi ziemniaczanej
  • 100 g cukru 
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego 

Przygotowanie:

Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże i cukier, podgrzewać 3 min/37°C/obr. 1. Dodać mąkę, cukier waniliowy, żółtka, masło i sól, wyrobić Ciasto 2 min. Zostawić w naczyniu miksującym na ok. 1 godzinę, po upływie tego czasu ponownie wyrobić ciasto 30 sec.

Z ciasta uformować 16 bułeczek, ułożyć je na blacie i pozostawić do wyrastania ok. 30 min.

Jagody, skrobię ziemniaczaną i cukier delikatnie przemieszać w misce łyżką.

Przgotować blachę do pieczenia, najlepiej wyłaożyć papierem do pieczenia lub matą Silpat.

Bułeczki lekko rozpłaszczyć w dłoni, na każdą z nich nakładając łyżkę jagodowego nadzienia, boki zlepić formuując kształ bułeczki. Odkładać zlepionym ciastem do dołu na przygotowaną blachę. Odstawić do ponownego wyrastania, ok. pół godziny.

Piec w temp. 200 stopni ok. 15-20 minut.

Po całkowitym wystudzeniu przygotować lukier – wsypać cukier, zmielić 20 s/obr. 10. Dodać sok z cytryny, wymieszać 10 s/obr. 5. POwstałym lukrem smarować jagodzianki za pomocą pędzelka.

Mają jeden minus – szybko znikają! To połączenie kwaśnego nadzienia, słodkiego, puszystego ciasta i słodko-kwaśnego lukru sprawia, że jagodzianki z Thermomixa nie mają sobie równych.

Tagi:

Podobne Artykuły

dodał
Poprzedni Wpis Następny Wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 udostępnień