Jak lato to jagody, a jak jagody to i jagodzianki. A najlepsze – wiadomo jagodzianki z Thermomixa!
Składniki na 16 jagodzianek:
- 250 g mleka
- 30 g drożdży
- 80 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki cukru waniliowego z TM
- 2 żółtka
- 80 g miękkiego masła
- 1 szczypta soli
- 400 g jagód, świeżych
- 30 g cukru
- 25 g skrobi ziemniaczanej
- 100 g cukru
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Przygotowanie:
Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże i cukier, podgrzewać 3 min/37°C/obr. 1. Dodać mąkę, cukier waniliowy, żółtka, masło i sól, wyrobić Ciasto 2 min. Zostawić w naczyniu miksującym na ok. 1 godzinę, po upływie tego czasu ponownie wyrobić ciasto 30 sec.
Z ciasta uformować 16 bułeczek, ułożyć je na blacie i pozostawić do wyrastania ok. 30 min.
Jagody, skrobię ziemniaczaną i cukier delikatnie przemieszać w misce łyżką.
Przgotować blachę do pieczenia, najlepiej wyłaożyć papierem do pieczenia lub matą Silpat.
Bułeczki lekko rozpłaszczyć w dłoni, na każdą z nich nakładając łyżkę jagodowego nadzienia, boki zlepić formuując kształ bułeczki. Odkładać zlepionym ciastem do dołu na przygotowaną blachę. Odstawić do ponownego wyrastania, ok. pół godziny.
Piec w temp. 200 stopni ok. 15-20 minut.
Po całkowitym wystudzeniu przygotować lukier – wsypać cukier, zmielić 20 s/obr. 10. Dodać sok z cytryny, wymieszać 10 s/obr. 5. POwstałym lukrem smarować jagodzianki za pomocą pędzelka.
Mają jeden minus – szybko znikają! To połączenie kwaśnego nadzienia, słodkiego, puszystego ciasta i słodko-kwaśnego lukru sprawia, że jagodzianki z Thermomixa nie mają sobie równych.