Maślany stek sous-vide z Thermomixa

stek-thermomix-1

Przepis na idealnie maślany stek wykonany metodą sous-vide w Thermomix, następnie grillowany. U mnie podany z puree z ziemniaków z dodatkiem pietruszki i bazylii.

Znacie funkcję sous-vide w urządzeniu Thermomix TM6? To, najprościej mówiąc gotowanie w niskich temperaturach, w kąpieli wodnej, w woreczkach próżniowych. Ja przygotowuje w ten sposób mięsa, ryby a nawet desery, np. gruszki w korzennym syropie. Dziś przedstawiam Wam przepis na maślanego steka medium rare. Podaję składniki dla jednej porcji, gdyż do jednego woreczka daję jeden kawał mięsa. Jeśli robicie porcję na więcej osób analogicznie zwiększcie liczbę składników. Im lepsza jakość mięsa, tym oczywiście lepszy smak dania. Długość parzenia oraz temperatura mają tu szczególne znaczenie, dlatego zawsze warto posiłkować się tabelami dostępnymi w internecie podpowiadającymi odpowiednie ustawienia.

Jeżeli zastanawiasz się jak działa funkcja sous-vide lub nie znasz jeszcze Thermomixa umów się na niezobowiązującą prezentację oraz dowiedz się jak kupić Thermomix.

Składniki:

1 stek wołowy grubości około 2,5 cm

Łyżka masła

Łyżeczka pieprzu zielonego marynowanego

Przygotowanie:

Steka umieścić w worku do zgrzewarki, przyprawić 1 łyżeczką pieprzu zielonego marynowanego oraz dodać łyżkę masła. Woreczek następnie zgrzać w vacuum. W przypadku woreczków strunowych napełnić wodą miskę, zamknąć worek, pozostawiając ok. 3 cm szczelinę w zamknięciu. Powoli zanurzać worek w wodzie zamknięciem do góry, aby woda wypchnęła powietrze z worka. Kontynuować zanurzanie do momentu, w którym brzeg worka znajdzie się tuż nad powierzchnią wody, wówczas zamknąć go szczelnie do końca, odstawić.

stek-thermomix-4

Założyć osłonę noża miksującego. Do naczynia miksującego włożyć worek ze stekiem, dodać sok z cytryny i wodę. Wody wlewamy tyle aby zakryła ona woreczek. Nie należy przekraczać maksymalnej pojemności naczynia miksującego (2,2 l). Wyjąć worek, odstawić. Uruchomić Sous-vide /15 min/55°C.

Jeśli nie mamy osłony noża przepis ten można wykonać umieszczając woreczek ze stekiem w koszyczku zalewając go również dokładnie wodą.

Po upływie tego czasu umieścić w naczyniu worek ze stekiem, upewniając się, że jest całkowicie zanurzony, uruchomić Sous-vide /2h/55°C. Ostrożnie wyjąć worek przy pomocy szczypców kuchennych.

Obsmażać na bardzo mocno rozgrzanym grillu 2 minuty z każdej strony. Steka solimy w trakcie grillowania.

Podałam z puree ziemniaczanym z dodatkiem bazylii oraz natki pietruszki.

Smacznego.

Jeżeli zastanawiasz się jak działa funkcja sous-vide lub nie znasz jeszcze Thermomixa umów się na niezobowiązującą prezentację oraz dowiedz się jak kupić Thermomix.

Podobne Artykuły

dodał
Poprzedni Wpis Następny Wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 udostępnień