Filet z indyka sous-vide przygotowany w Thermomix

Filet z indyka sous-vide

Mięso z indyka to idealna odmiana dla tych, którym znudziło się mięso z kurczaka. Jednak ponieważ jest jednym najchudszych mięs łatwo je przesuszyć podczas przygotowywania. Na przeciw temu problemowi wychodzi jedna z moich ulubionych funkcji dodatkowych które posiada Thermomix Tm6 sous -vide.

Co to jest sous-vide

Najprościej mówiąc jest to gotowanie w niskich temperaturach (zawsze niższych niż 100˚C) w próżni. Jest to również sposób na przechowywanie produktów. Żywność zamknięta jest szczelnie w plastikowej torebce próżniowej, a następnie umieszcza się ją w kąpieli wodnej lub parowej w precyzyjnie kontrolowanej temperaturze niższej od tradycyjnego gotowania, dłużej niż w tradycyjnych procedurach gotowania. Dzięki tej metodzie wnętrze potrawy jest idealnie dogotowane, nie przesuszone zewnątrz – wszystkie płyny zatrzymane są w środku co ma istotny wpływ na smak dania.

Co można gotować funkcją sous-vide

Techniką sous-vide można przygotować warzywa, owoce, mięsa, ryby, owoce morza i wiele innych produktów.

Ja szczególnie polecam pyszny deser na gruszki w korzennym syropie dostępny na Cookidoo. Ale też szynkę, którą przygotowujemy w okresie świąt bożego narodzenia.

Przepis na filet z indyka sous-vide przygotowany w Thermomix

Składniki:

Filet z indyka (ok. 1 kg)

Sól

czosnek granulowany

pieprz

oliwa

gałązka rozmarynu

sok z połowy cytryny wyciśnięty do naczynia miksującego – dla ochrony przed utlenianiem metalu w wyniku długotrwałego podgrzewania wody

Pierś myję pod bieżącą wodą usuwam błony i zbędny tłuszczyk. Wycieram do sucha ręcznikiem papierowym i przyprawiam ze wszystkich stron. Zamykam w woreczku próżniowym.

Zakładam osłonę nową miksującego. Do naczynia miksującego wkładam woreczek z mięsem, dodaje sok z cytryny i wodę. Nie należy przekraczać maksymalnej pojemności naczynia miksującego (2,2 l). Wyjmuję worek, odstawiam, Uruchamiam Sous-vide /15 min/65°C. Jest to czas na podgrzanie wody.

Po upływie tego czasu wkładam woreczek z mięsem do naczynia miksującego, upewniając się że jest całkowite zanurzony w wodzie. Uruchamiam sous-vide/7h/65°C. U mnie najczęściej zostawiam ten proces na noc. I zostawiam filet w naczyniu miksującym do rana. Tak by był gotowy rano na śniadanie na kanapki.

Efekt

Idealnie soczysta i równomiernie przyrządzona pierś z indyka o intensywnym smaku. 

Podobne Artykuły

dodał
Poprzedni Wpis Następny Wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 udostępnień