Domowe mleko kokosowe z Thermomixa

prezentacja thermomix

Mleko kokosowe z Thermomixa – kupne mleko kokosowe do najtańszych nie należy, jednak uwielbiam potrawy, takie jak curry, do których mleko kokosowe jest niezbędne. Mam na to swój oszczędniejszy sposób – najlepsze domowe mleczko kokosowe. Dodatkowo z pozostającej pulpy robię mąkę kokosową, którą wykorzystuję np. do naleśników czy ciastek.

Składniki na mleko kokosowe z Thermomixa:
2 szklanki wiórków kokosowych
4 szklanki wody filtrowanej lub przegotowanej


Sposób przygotowania:
Wiórki zalewam woda i odstawiam na noc do namoczenia. Rano podgrzewam całość (5 min/50stopni/obr.2). Blenduję (1min/obr.10). Odciskam przez gazę – gotowe👍
Pulpę kokosową suszę, najpierw na rozłożonej gazie. Później w piekarniku równomiernie rozkładam ją na papierze do pieczenia. Suszę ok półtorej godziny w temp 100stopni. Uchylanie piekarnika co jakiś czas przyspiesza proces suszenia.
Wysuszone wiórki mielę 1min/obr. 10. I mąka kokosowa gotowa.


1kg wiórków kokosowych kupiłam za 15 zł. Co oznacza że za 3 zł zrobiłam z 200g wiórków 1 litr mleka kokosowego i ok 70 g maki kokosowej😃👍😁 Dla porównania, najtańsze mleko kokosowe z puszki o pojemności 400 g kosztuje ok. 6 zł. Więc za sam litr mleko musiałabym zapłacić minimum 15 zł o kosztach mąki nie wspominając 😁.

Podobne Artykuły

dodał
Poprzedni Wpis Następny Wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 udostępnień