Jeśli jakimś cudem jeszcze nie zetknęliście się z przepisem na „Chleb Pani Sławki” na innych blogach wrzucam Wam tutaj przepis na to cudo. Ten chleb to mistrzostwo świata – szybki, pyszny, zdrowy, można dodawać dowolne ulubione dodatki.
Przepis
Składniki: 330g mąki pszennej (ja dałam 100g żytnie, reszta pszennej) opakowanie suchych drożdży lub 25g drożdży świeżych 330g ciepłej wody 1,5 łyżeczki soli szczypta cukru150g ziaren i otrąb (u mnie słonecznik, czarnuszka, siemię lniane, otręby pszenne)
1. Do naczynia mąka+drożdże wymieszać 10 sekund/obr. 4
2. Dodać resztę składników wyrobić 1.5minuty/tryb Ciasto. Zostawić na 20 minut.
3. Wyrobić ponownie 20sekund/ciasto. Włączyć piekarnik na 200 stopni. Keksówkę o wymiarach około 23×10 natłuścić (u mnie silikonowa), przełożyć do niej ciasto, zostawić na 10 minut. Można posmarować jajkiem i posypać ziarnami.
4. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 55 minut.5. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
Niech Was nie przeraża fakt że ciasto jest mocno kleiste – nie dosypujcie mąki – ciasto pięknie wyrośnie, będzie puszyste, sprężyste, skórka w chlebie jest chrupiąca, chleb co ważne nie kruszy się.