Chleb Rudnicki z Thermomixa

chleb rudnicki

Dostałam wczoraj przepis na chleb z Thermomixa od mojej pierwszej klientki, przepis właściwie pochodzi od jej mamy. Smakuje jak chleb pieczony przez moją babcię lata temu. Jeśli myśleliście że chleb pani Sławki jest pyszny to koniecznie spróbujcie tego chleba – nazwijmy go Chleb Rudnicki bo stamtąd przepis pochodzi. Jest leciutki, idealnie napowietrzony, nie śmierdzi drożdżami ( pisze to bo wiem, że niektórzy nie lubią tego charakterystycznego zapachu). Robi się go expresem.

Składniki:

500 dg mąki

1 łyżka soli,

1 łyżka cukru nie cała,

25 grama drożdży,

30 g slonecznika

Dwie szklanki wody letniej.

Foremka dł 40 cm posmarować tłuszczem posypać bułką tartą.

Przepis: Drożdże z cukrem i woda rozpuścić (2 min/37stopni/obr. 1). Dodać pozostałe składniki. Wymieszać łyżką lub wyrobić interwałem przez 3 minuty. Zostawić w misce lub naczyniu miksujacym do wyrośnięcia około 20 minut. Potem przełożyć do foremki i zostawić jeszcze 20minut do wyrośnięcia. Można posypać mąką wierzch i zrobić nacięcia nożem. Piec 60 minut, 200stopni jak skórka się zrumieni zmniejszyć na 180.

Można do piekarnika dorzucić kostki lodu.

Tagi:

Podobne Artykuły

dodał
Poprzedni Wpis Następny Wpis

Komentarze

    • Natalia
    • 4 listopada 2021
    Odpowiedz

    Czy drożdże można zastąpić suszonymi? Jeśli tak to w jakiej ilości?

      • Iwona
      • 4 listopada 2021
      Odpowiedz

      Tak, jak najbardziej. Jednak gramaturę. drożdży suszonych proszę przeliczyć wg wzoru podanego na opakowaniu tychże drożdży.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 udostępnień