Gruszki sous-vide z thermomixa

gruszka sous vide

Gruszki sous-vide z thermomixa

gruszka sous vide

Gruszki sous-vide z thermomixa są jednym z moich ulubionych deserów przyrządzanych w tym urządzeniu.

Sous-vide (fr. „w próżni”) to technika przyrządzania potraw polegająca na gotowaniu produktów spożywczych w niskich temperaturach, w kąpieli wodnej w woreczkach próżniowych.

Tą metodą przygotowuję najczęściej wędliny lub steki, ale zdarza mi się też przygotowywać ryby lub desery.

A najlepszy według mnie deser sous-vide to właśnie te pyszne, aromatyczne gruszki w korzennym sosie. Najbardziej niezwykłe w nich jest to, że mimo półtora godzinnej obróbki cieplnej nie są miękkie, tylko idealnie jędrnie i całe przesiąknięte smakiem korzennego syropu, który je otula.

Do tego mała garść prażonych migdałów i jestem w niebie:)

Zawsze omawiając metodę sous-vide na prezentacjach z Wami wspominam o tym, moim ulubionym deserze, dziś postanowiłam więc o nim porostu napisać, a przede wszystkim udokumentować:)

Polecam Waszej uwadze również przepis na Gruszki w czerwonym winie, tu akurat owoce są miękkie, ale podane z gałką waniliowych lodów smakują równie wybornie.

Więcej pomysłów na desery znajdziecie tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *